Avbetalning

 

Avbetalning var vanligare förr.

Numera vet man att man blir blåst de flesta gånger när man hjälper folk.

I princip lånar uppfödaren pengar åt en köpare som tar en hund på avbetalning. Uppfödare ska väl inte vara bank?

Vi seriösa uppfödare kan omöjligt gå i vinst. Vi har alltså massor av utgifter som vi ligger ute med för att folk ska få köpa hund av oss.

Skulle jag få igen allt det folk är skyldig mig genom årens lopp skulle jag utan tvekan inte behöva leva på marginalen. För ett antal år sedan, i slutet av 1998, räknade en snäll människa ut att jag hade över ½ miljon att driva in från ohederligt folk som parat, köpt hundar, stulit fodervärdshundar eller liknande från mig utan att göra rätt för sig. Jag kan lova att summan inte har minskat, utan ökat med åren. I dagens (skrivet 2018) läge är folk lätt skyldig mig över 1 miljon (+ ränta).

Jag är fattigare än en kyrkråtta. Jag samlar och gnetar för att kunna köpa in nytt avelsmaterial. Jag lägger ner hårt arbete på det, jag offrar otroligt mycket för att kunna fortsätta att bedriva min kennel.

Jag har också förlorat en hel del vänner, kanske t o m blivande goda vänner, genom att sälja på avbetalning. Det konstiga är nämligen att de som inte betalar hundarna alltid skyller på uppfödaren förr eller senare! De är fantasiskt skickliga att skylla på offret. Fast i slutänden är det ett bra sätt att se ifall en människa är en vän eller inte, sälj på avbetalningen och bli blåst!

De få som man förmår att betala lite eller kanske i yttersta undantagsfall hela summan får man ligga efter som ett heltidsjobb...

Den som fått förtroendet att få köpa på avbetalning bore ju allra minst se till att fullfölja sin del av avtalet, utan avbrott. Det är ju inte uppfödaren som redan offrat sig med att sälja på avbetalning som ska jobba för att få in sina pengar.

Kort sagt, folk, hur fina de än låter, gör i regel inte rätt för sig.

Det är tragiskt hur tjuvar och banditer så snabbt lär sig utnyttja system till att stjäla. De sätter det i system, vet precis vad de ska säga för att låta hederliga, men det är vi ärliga människor som gör rätt för oss som alltid blir lidande på kuppen.

P g a min egen situation har jag förståelse för att folk vill ta på avbetalning, jag själv gjorde det för 20-tal år sedan (i slutet av 1970-talet till början av 1990-talet). Mina första hundar jag köpte själv, köpte jag på avbetalning. Jag försöker sträcka mig till att vara hygglig, så gott det går. Men jag har slutat vara dum, då jag inte har råd med det.

Folk som inte prioriterar att samla ihop pengar till att köpa sig en hund har i regel inte ett alvarligt intresse av hundar. Heller då heller inget intresse av att anstränga sig för att lära sig hur man bäst sköter en hund.

Folk som inte har råd att köpa sig en hund har i regel inte råd att äga en hund. Få människor avstår allt enbart för att ge hundarna det allra bästa.

Med dagens system där vi inte ens har rätt att behålla en handpening så får sådana här historier ekonomiska förluster också, förutom alla andra förluster.

Värst är ju alltid tragedin som hundarna i sig själv får uppleva. De har ju inte bett om att finnas till och att komma i fel händer. Att starta sina liv genom att bli svikna av människor, vilken grund för framtiden!

Dessa människor som inte är engagerade till att anstränga sig för att ha råd med hund är heller inte tillräckligt engagerad till att sköta en hund år ut och år in. Heller inte tillräcklig framförhållning till att förstå var de ger sig in i. Dessa hundar har större risk att hamna upp som "vandringspokaler".

En hund som vandrar från hem till hem för att folk stjäl hundar och att de sedan sa gömmas och glömmas, de hundarna får inget förtroende för människor, de blir knäckta. Antingen står de på egna ben och blir små "Tarzans", eller så blir de ynkliga kräk. Var sedan övertygad om att de hundar de skapat kommer skyllas på uppfödaren! Den stackaren som i alla bemärkelser är offer.

 

 

Köpa på avbetalning

Att köpa på avbetalning är inte bättre i dagens läge heller. De flesta idag som säljer på avbetalning är mer intresserad av att sälja än att hundarna får det bra. Sedan är de ofta strindslystna nog till att driva in betalningarna. Om dessa uppfödare däremot får lös hela summan kontant så drar de sig ofta inte för att sälja hunden fast den är bortlovad. Inte ovanligt är det också hundar som är svårare att sälja som de lovar bort på avbetalning. Hundar som har fel, som dessa uppfödare ofta tiger om. Kanske äldre osocialiserad valp. Kanske defekt valp.

Sälj och köp inte på avbetalning! Nu har det hänt igen (skrivet 2018). En som fått löfte om en valp fick den inte! När de skulle göra upp om hämtning hade uppfödaren sålt hunden till någon annan!!!

 

 

Sorgligt nog hör jag om och om igen om den ena tragedin efter den andra med hundar som lämnar ut hundar på avbetalning eller sätter ut hundar till fodervärd, men lika ofta från de som tagit hundar på avbetalning eller fodervärd.

Det tycks mig som båda parterna i båda fallen lika ofta är missnöjda.

Nyligen (mars -19) hörde jag IGEN om en hund som efter långdragen plåga dog som följd av två ägare till hunden som inte drog åt samma håll. Mycket tragiskt.

Juni -19: Förr var det vanligt med avbetalning. Det var då, inte nu. Numera fungerar inte det. Folk värdesätter inte längre att uppfödare är bussiga och agerar bank till köpare. Igen har två blivit blåsta, en säljare och en köpare, till samma hund! Säljaren sålde hunden på avbetalning, köparen lovade att betala hunden. Hunden betalades inte i tid. Säljaren tog tillbaka hunden (trots att den inte får det). Köparen försökte få tillbaka hunden men hade inte lagrig rätt att få tillbaka hunden. Köparen hade meriterat hunden så hunden hade ökat i värde, och säljaren kunde göra sig en hacka genom att sälja hunden dyrt utomlands.

 

Jag har sagt tidigare, och säger igen, ta inte hundar på avbetalning, ta inte hundar som fodervärd. Lämna inte ut hundar på avbetalning. Lämna inte ut hundar till fodervärd.

 

 

Värsta offret är alltid hunden. De ger oss människor hela sitt liv, de är totalt beroende av oss! Hur betalar vi den hängivenheten?

 

 

Sälj inte på avbetalning!                                  SÄLJ ALDRIG PÅ AVBETALNING!

 

Köp inte på avbetalning!

 

Uppdaterad 2019-06-30

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström