Augusti 2019

 

190831 lördag

Grått, 23º C.

Vissa människor kan man anförtro sitt liv men inte sin plånbok. Ibland är det tvärs om. Sedan finns det de där sällsynta människorna som man kan anförtro både ock. Tack Anna för hjälpen!

Idag har vi haft besök. Hundarna blev så glada. Det är så kul när man får besök av hundkunnigt folk som dessutom är så vetgirig. Underbart!

 

190830 fredag

Grått, 19º C.

Så har vi varit hos veterinären idag. Då missade de att skriva in vilken hund det gällde! Inte ens på kvittot står det vilken hund det är frågan om. Pappret är värdelöst. Jag blir så trött. Det har hittills kostar mig en halv dags arbete plus över 1,000:- och allt jag har är ett värdelöst papper för allt det jobbet och pengarna. Man måste ha ögonen med sig hela tiden numera. Fast en sak är veterinärer duktiga på, att ta betalt...

 

190829 torsdag

Kraftig dimma efter ett lätt regnande i natt, sedan grått. Åska och regn en stund mitt på dagen, sedan grått igen. 20º C.

Bisamråttor börjar etablera sig i Umeå. Som om vi inte får nog mycket skit från Amerika förrut. Bisamråttan kan nog vara hur superbra som helst, i USA. Men den platsar inte i vårat ekosystem. Därför är det dessutom jaktsäsong på bisamråtta året runt i Sverige. Det verkar på mig att Sverige behöver flera allround hundar. Hittills har oftast Sverige satsat mest på specialist hundar. En ska bara gå på hare. En bara på rådjur. En enbart på älg. O s v. Vi kanske behöver börja tänka lite annorlunda? Jakthundar. Nyheter.

 

190828 onsdag

Sol, 27º C.

Idag har jag uppdaterat 621 filer.

Bilder: Pia´s Diana M A SvenssonPia´s Chica Cataleya, Pia´s Yuji Emiko-Fujin, chihuahuor, Pia´s Yu-Chi KiichiPia´s Chica Alejandra, hundar, Ricco Vigal Leonsio Choco, Pia´s Yuki Hisako-Ume, Pia´s Chica Caramba, japaneser, Pia´s Chicka Rosita, Pia´s Eri Kamiko-Yuka, Pia´s Chica Shunaxi och Pia´s Shang-Shaw Yuppie.

 

190827 tisdag

Sol, 27º C.

Idag fyller två av våra solstrålar hela 20 månader idag. Det är Pia´s Yuki Hisako-Ume och Pia´s Yuki Emiko-Fujin.

Vi har idag lagt ut annons på blocket på Pia´s Chica Caramba och Pia´s Chica Rosalita.

 

190826 måndag

Sol, 26º C.

Ångest och depretion ökar i storstäder. Ångest och depretion motverkas bl a av hund. Att ha hund är en stycke natur, i dubbel bemärkelse. Dels för att hundar är naturliga och enkla. Dels för att hunden tar med sin ägare ut. Utomhus = närmare naturen. Mer om mentala störningar och hundägande.

 

190825 söndag

Grått med kraftig morgondimma och sedan sol resten av dagen, 25º C.

Några ord om koprofagi, när hunden äter sin egen eller andra hundars avföring.

 

190824 lördag

Grått, 22º C.

De som vill ställa ut sina hundar ska tänka på att hunden är inte född för att springa på utställning. Det är vi människor som är skyldiga att se till att hunden tycker det är TOPPENKUL! När hunden tycker så kan man finputsa på detaljerna. Börjar man med detaljerna för tidigt så är det mycket stor risk att hunden tappar suget. Mer om utställningsträning.

 

190823 fredag

Regn, 19º C.

Lite om prissättning av valpar och hundar.

 

190822 torsdag

Grått, 20º C.

För hundar är ägaren till hunden väldigt betydelsefull. En ägare som ständigt är mentalt urlag är mycket förvirrande och skrämmande för hundar. Hundarna får störda psyken. Allt från passivitet till rädsla och aggressivitet kan man se på hundar under sådana omständigheter. En balanserad ägare ger en trygg hund. Mer behövs inte sägas, det säger allt. Om man skadar en hundägare fysiskt eller psykiskt så blir hunden också misshandlad mentalt. Människor som är förtjust i hundar och som känner sig eller är skrämda av människor är ofta eminenta hundägare, så länge som inte andra människor blandar sig i. När andra människor kommer in i ekvationen och gör hundägaren mentalt ur balans så blir hunden förvirrad och osäker, och det kan ge olika yttringar hos den enskilda hundindividen. Människor som är osäkra på andra människor får en enorm kärlek av hundar, liksom alla andra hundägare, och den kärleken det ger dem hjälper oftast människan så att den inte spåra ur. Hunden kan ge människan en sådan trygghet med tiden att människan kan börja våga sig utanför sin lilla sfär och hitta snälla människor som hjälper dem att få tillbaka förtroendet för människan. Hunden har den goda fördelen att den måste ut regelbundet. Att komma ut gör att människan måste träffa andra människor mellan varven. Det ger också människan lite motion. Att inte kunna issolera sig helt är en bra medicin för de människor som är mentalt ur balans. Att vara ute i naturen har samma effekt. Dessom att motionera, röra på sig, gör också att människan blir mer i balans. Hundar gör en enorm nytta bland enskilda människor som farit illa i livet. Mera.

 

190821 onsdag

Grått, 21º C.

Att bli behandlad som en människa med respekt eller som en lögnare och idiot? Vilket föredrar du? Jag vet vilket jag föredrar. Att bli ljugen på, om och om igen, eller bli behandlad utifrån sanningen, vilket föredrar du? Att få besök som gör hundar uppskrämda och illa behandlade, rent hotade, eller få besök av folk som älskar hundar, vilket föredrar du? Jag utsattes för HEMSKA inspektörer av SKK, sedan fick jag bra SKK inspektörer två gånger på slutet innan jag flyttade. Jag fick jbv inspektörer som betedde sig kriminellt mot mig OCH mina hundar och blev värre år för år. Detta tills jag flyttade. Jag har nu på nya adressen haft en inspektion av vardera sort, och både jag och hundarna har haft mycket trevliga besökare, som inte ljuger, som är vänliga, som håller sig till sanningen och förstår sig på och älskar hundar. Man skulle lätt ha kunnat tro att de tidigare inspektörerna var totalt okunniga, men med åren kom jag fram till att de visste precis hur mycket de skadade mig och min familj, d v s mina hundar. Även om det tar tid att göra allt så perfekt som jag hade för hundarna förrut på gamla adressen nu på ett nytt ställe, så hade vi inget annat val än att flytta, eftersom vi blev för misshandlade. Jag måste skydda min familj. Det är sjukt att en instans som är tillsatt för att skydda djur tvingar människor ut ur hus och hem, för att skydda sina djur från djurplågande inspektörer m m. Dessutom är det något som tydligen ska anses lagligt, eftersom överklagan inte hjälper, trots att de själva har lämnat bevis för sina lögner och övertramp, om och om igen. Mer om inspektioner.

 

190820 tisdag

Regn från och till, 18º C.

Att vara en bra hundägare och ge hunden det rätta har två delar, en att göra så hunden mår bra, en att följa lagar och bestämmelser. Hundar blir i slutänden lidande om ägarna inte följer gällande lagar och bestämmelser. Det finns otroligt många olika sätt att vara en bra hundägare. Man kan inte tro att hundar MÅSTE ha en massa olika tillbehör, aktiveringar eller dyligt för att må bra. Vissa hundar mår bättre av vissa saker och vissa mår bättre av andra saker. Vissa mår bra av saker som är farligt för andra hundar. Att vara en bra hundägare är att vara lyhörd på sin hund och ge varje hund vad den individen behöver. Sedan har vi hundlagen vi ska rätta oss efter, som i vissa delar är ett dåligt skämt. Flera lagar och bestämmelser skadar vissa hundar, men vi måste ändå hitta ett sätt att följa lagen utan att skada vår hund. Grundläggande som alla hundar MÅSTE ha är vänlighet, mat, motion, omvårdnad och sysselsättning. Ta t ex en blodhund som inte får spåra, den är i princip psykiskt misshandlad. Det innebär inte att alla hundar måste spåra. Ta t ex en briard som inte blir omskött i pälsen regelbundet, det är djurplågeri, det innebär inte att alla hundar måste skötas i timmar varje vecka i sin pälsskötsel. Vissa hundar trivs inte med att interagera med andra hundar. Ändå måste de detta, p g a lagar och bestämmelser. Vissa hundar vill bara stanna på sitt eget revir. Ändå måste de utanför sitt revir, oavsett hur stort de har, p g a lagar och bestämmelser. Mer om att ha hundar på ett bra sätt.

 

190819 måndag

Grått, 21º C.

Om man vill träna cirkuskonster med sin hund behöver det inte vara så komplicerat med tillbehör. Många gånger finns det redan saker hemma som man kan använda för att få variation i träningen. Mer om cirkuskonster och tillbehör till träningen.

 

190818 söndag

Grått, 22º C.

Hjärtfel ärftligt? Vi pratar ständigt om hjärtfel på hund som om det är enbart ärftligt och inget annat. På människor pratar man till största delen om det förvärvade hjärtfelet. Nog för att det också är logiskt, då vi inte bedriver avelsplanering på människor, men trots det vet vi att största orsaken till hjärtfel på människor är förvärdad. D v s sådana fel som vi kan påverka med fysisk och psykisk balans. Det vi måste förstå att man idag vet att hjärtfel på människa är till största delen beroende på livsstil, även om ärftliga faktorer ibland spelar in. Vi har än så länge ingen som helst orsak att tro att något annat gäller på hundar också. På människa vet man att de som tillhör släkten med stark ärftlig indikation på hjärtfel så klarar de sig oftast bra som sköter sig. Äter bra. Motionerar bra. Håller sig i kondition alltså. Lev i harmoni fysiskt och psykiskt. Vi vet också på människa att ca 50 % av alla människor har någon form av hjärtstörning vid 40 års ålder. Så illa är det inte på en enda hundras. Min övertygelse är att om man bara avlar på hjärtfriska hundar, som helst är gamla, och sedan håller de avkommorna i god kondition så är det sällsynt att hunden dör i hjärtfel. Om jag tittar på mina egna hundar. Jag har tills nu haft förmånen att få leva med en hel hoper med gamla hundar. Hundar som blivit så gamla så de har tagit slut i organen på slutet. Vissa av dem har haft hjärtfel när de blivit gamla, alltså på slutet. Inte en enda hund har behövts avlivats hos mig p g a hjärtfel, någonsin. Då ska man ha i åminnelse att jag dessutom hade Cavalier king charles spaniel under den perioden när rasen var som värst drabbad i Sverige, d v s under samma period som hjärtundersökningar blev obligatoriska för avel på rasen. Även bland dem fick ingen hjärtfel tidigt och ingen dog av hjärtfel. Då ska man veta att under denna period i historien så avlade var och varannan Cavalier uppfödare på hundar med hjärtfel. Många uppfödare på rasen resonerade ofta som så att de ville ha en avkomma när det snart var för sent att få något kvar efter den hunden. Vissa uppfödare utnyttjade kryphål i regelsystemet på den här tiden när det kom regler. Mina hundar har ibland genom åren haft en ytterst lätt övervikt. Ofta det vissa uppfödare/domare/veterinärer m m kallar normal vikt. Mina andra har varit slanka till normala. Speciellt under uppväxten. Mina hundar har alltid haft MYCKET STORA ytor att röra sig på och väldigt många kamrater att busa och leka med. Mina hundar har i alla tider fått promenader i skog och mark som bygger upp fler muskler än att hunden enbart rör sig på plan yta. De har också haft otroligt mycket sysselsättning av varierande slag. Detta har säkert bidragit. Mer om hjärtfel, om knäledsfel/patella, testikelfel.

Skötsel kan påverka hundens framtid, hundens fysik, hundens psyke och hundens död mer än vad vissa tycks förstå. Här är några exempel som jag redan tidigare skrivit om. Mer om hjärtfel, om knäledsfel/patella, testikelfel.

Knäledsfel/patellafel är vanligare hos vissa hundägare, oavsett vad deras hundar har för genetiska arv med sig. Gemensamt för de som jag sett som har det problemet är att hundarna ofta inte är i bra kondition. Antingen för feta eller dåligt musklade. Ofta har de små ytor och mycket dålig sysselsättning. Oftast en kombination av alla dessa delar eller fler av dessa delar. Mer om hjärtfel, om knäledsfel/patella, testikelfel.

Vissa får oftare än andra testikelfel på sina hundar än andra djurägare, oavsett vilka raser de har. Det kan bero på att hunden har varit nertryckt under uppväxten. Inte ovanligt att de varit nertryckt av andra hundar och oftast då av äldre hanhundar. Mer om hjärtfel, om knäledsfel/patella, testikelfel.

Mer om hjärtfel, om knäledsfel/patella, testikelfel.

 

190817 lördag

Grått, 20º C.

Granbarkborre tycks ha slagit sig ner i Sverige för att stanna. Under 2018 förstörde grambarkborren 3-4 miljoner kubikmeter skog. Det är mer träd än vad som brann upp under samma år i de extremt omfattande bränderna i Sverige. Nästa år förutspår skogsstyrelsen att granbarnkborren kommer gå ännu hårdare åt den svenska skogen. Mer nyheter.

 

190816 fredag

Grått, 19º C.

Låna ut hanhund till avel eller ej? Vilket gör man som god hanhundsägare? Låter man andra uppfödare para med ens hanhundar även om de har tikar som har sjukdomar? Är det bra för rasen att de använder våra friska hanhundar till sjuka tikar, eller ska vi stoppa dessa tikar från att få paras med våra hanhundar? Är det bra för rasen att säga nej till sådana parningar? Är det ok att låta folk para med ens hanhund även om tiken är släkt med ens hanhund? Även som hanhundsägare har vi ansvar. Allt måste bedömas till hur det ser ut på rasen. Om det finns 20 avelshundar på en ras över hela världen, kanske man inte kan säga nej till parningar med svagt besläktade individer, för att bara nämna ett exempel. Finns det knappt en enda avelstik som är helt frisk på en ras i Sverige så kanske det trots allt gynnar rasen att låna ut friska hanhundar till de defekta tikar som inte har allvarliga deffekter (= deffekter som inte påverkar hundar psykiskt eller fysiskt). Att totalt omdömmeslöst låna ut hanhundar till tikar som inte håller måttet för sund avel eller som ger kombinationer med för hög inavelsgrad (= som ger valpar som inte håller måttet) är inte ok. Även hanhundsägare har ansvar för rasens bästa. Jag ska väl inte behöva nämna att hanhundar som är defekta ska ALDRIG lånas ut i avel, de ska inte para! Mer om avelshannar.

 

190815 torsdag

Grått, 18º C.

Vi människor har ofta svårt att förstå den värld av lukter som hunden lever i och styrs av. 40 % av hundens hjärna är bulber som bearbetar lukter. Man skulle också kunna uttryka sig som så att 40 % av hundens liv rör sig om lukter. Vi människor kan använda detta mycket oftare än vi gör idag för att bli tydligare i vår komunikation med hundar. Att bara känna lukten kan vara en belöning och motivation i sig, utan att hunden nödvändigtvis måste proppas i ätbart hela tiden. Lukten man använder kan dessutom bestå i dofter som inte kommer från ätbara produkter, bara de intresserar hunden. Mer om hundars luktsinne.

Så har vi haft besök av kennelinspektörer idag. Som alltid kommer de oanmälda. Dessa var extremt trevliga och tyckte om hundar, det märktes. Det är så kul att se att det finns bra inspektörer ibland som har som huvudintresse att se till hundarnas/djurens bästa.

 

190814 onsdag

Grått, 17º C.

I Falkenberg har man hittat blåsvart björkstekel. De invandrade till Sverige runt 2000-talet. De angriper björkar. I augusti letar sig larverna ner i gräset och det leder till att det blir lätt för t ex hundar att få i sig larverna. Om en hund får i sig larven så angriper giftet från dem levern på hunden, levern kollapsar och hunden dör. Larven är klassad som ekosystemfara. Den innehåller giftet lophyrotomin som är nära besläktat med giftet i vit flugsvamp och lömsk flugsvamp. Nyheter. Gift.

 

190813 tisdag

Grått, 18º C.

Att ljudkänslighet är ärftligt vet vi. Att man däremot förstör nästa generation via mammor och hushållets andra hundar är något som det sällan pratas om. Om man har en mamma som utsätts för ljud när hon har valpar och hon reagerar negativt så lär sig valparna att det är farligt. Sedan har vi det sista problemet, har man ljudrädda hundar i familjen så undviker man i regel skarpa ljud till varje pris. Då riskerar valparna att växa upp och bli ljudrädda för resten av sina liv p g a avsaknad av höga ljud när de är små och sedan växer upp. Mer om ljud.

 

190812 måndag

Grått, 21º C.

Vid normal hushållsproduktion av t ex ägg, mjölk, kött, persilja o s v så blir det mindre svinn. Folk aktar sig helt enkelt från att slänga det som de jobbat hårt för att producera själv. Ingen frakt. Miljön tar inte skada genom utarmning, så till vida man inte lägger hur många egethushållsmarker i en stor sammanhängande smet, och det gör man inte. Vid normal hushållsproduktion är man mer benägen att använda alla delar i sin produktion. Vid egen produktion får man tidvis "för mycket" av vissa produkter, då blir man mer benägen att ge bort, sälja lokalt eller byta mot andra varor som är närproducerade. Det viktigaste av allt är att naturen inte tar stryk då det finns små plättar här och där med produktion, så naturen får fortsätta att leva. Tvärs om så gör små öppna plättar här och där stor nytta och skapar mångfald. I stordrift blir t ex produktionen av avföring och urin så kraftfull så den skadar naturen. Vid normal hushållsproduktion så behövs avföringen och urinen i landet du brukar, för att få rätt näring i marken för ändamålet. För mycket av något tenderar att bli sjukt. T ex för många djur av ett slag på en liten yta, t ex många människor (som faktiskt också är djur) på en liten yta ökar åtgång av mediciner p g a att sjukdomar också blir mer konsentrerade, skaderisken ökar, smittor sprids fortare och kraftfullare och behöver därför botas. Att tro att stordrift av t ex kor är något bra där produkter (mjölk, kött, avföring o s v) ska fraktas kors och tvärs, för att inte tala om foder till djuren som ska hämtas utifrån och fraktas kors och tvärs. Det samma gäller i stort sett all stordrift, sen spelar det ingen roll om det är av havre, höns, tomater eller vad det än är.

 

190811 söndag

Grått, 19º C.

En mygghona kan lägga upp till 500 ägg på några veckor. Tigermyggan överlever som ägg i kyla. 3,500 olika arter av myggor. Olika myggsorter kan bära olika sjukdomar. Vissa sjukdomar smittas till människor. Bl a zika, malaria, gula febern, dengufeber, chikungu, japansk encefelit.

Burundi har redan i augusti -19 rapporterat 5,7 miljoner malariafall sedan januari -19. Det är nära halva Burundis befolkning. Under samma tid har över 1,800 människor dött av malaria (enl. WHO). Under hela 2017 registrerade WHO nästan 220 miljoner malariafall i världen med ca 435 000 dödsfall. 90 % av dem var i Afrika. Nyheter. Myggor.

 

190810 lördag

Grått, 18º C.

Om giardia: Det man lätt tycks glömma i detta fall är alla hundar som lever ett levande HELVETE med ständiga magplågor, år ut och år in. Allt för att det inte finns ett bra bekämpningsprogram i Sverige och inget intresse av att få till något sådant, som naturligtvis måste bygga på fakta. För att få till dessa fakta behöver man få riktiga papper på hur läget ligger till i Sverige idag. Det saknas fortfarande aktuella undersökningar om hur det ligger till med sjukdomsbilden i Sverige idag. Så som giardia utvecklas i Sverige skulle det vara önskvärt med MINST en undersökning på hur det rent allmänt står till med sjukdomsbilden i Sverige. Man får lätt intrycket av att jordbruksverket/länsstyrelsen som ska vara ansvarig för djurs sjukdomar och utvecklingen av desamma i Sverige inte har koll och inte verkar ha intresse av att kontrollera så det finns korrekt info till alla veterinärer, djurägare o s v. Jordbruksverket har egna veterinärer runt om hela Sverige, det skulle vara en smal sak för dem att ha en årlig kontroll på några få utvalda ställen runt om i Sverige för att ta stickprov för giardia. Normalt går det till så att man tar ett prov på samtliga hundar som kommer in under en begränsad tid, oavsett varför de är där. Ska de vaccieras, ta prov. Ska de besiktigas, ta prov. Har de brytit benen, ta prov. Ja, ni förstår säkert. Sedan kan djurägaren få svara på om hunden normalt är bra i magen eller inte. Mer än så behöver man inte veta. Då får man hela tiden relevant uppdatering om sjukdomsläget i Sverige. Det fanns ett djursjukhus som gjorde ett sådant här test för över 10 år sedan i södra Sverige. Sedan finns det inga nya undersökningar, så vitt jag vet, i Sverige efter det. Heller ingen uppföljning på den som då skedde. Så när det gäller omfattningen av giardia i Sverige lever i vi en gissningssituation. Men utifrån mitt synsätt är det värre än för ca 10 år sedan. Anledningen till den slutsatsen är att jag tidigare nästan enbart fick samtal från kennelägare om giardia. Sedan blev det mer och mer de som hade flera hundar. Under senare år är det mer djurägare som har en hund som kontaktar mig om sina besvär med giardia. När jag sedan får uppföljning så är det otroligt vanligt numera att dessa hundar som bor en och en återsmittas normalt. Detta trots att de endast vistas på "normala" platser. Alltså att de inte hälsar på i större hundgrupper. Inte har hundar på pensionat regelbundet. Inte rastar på rastplatser med många hundar på liten yta vistas regelbundet. Återsmittning tycks ske regelbundet för hundar som bor på egen tomt och sällan vistas utanför den. Återsmittning tycks ske regelbundet för hundar som bor i lägenhet, för hundar som endast träffar en annan hund som också saneras, endast lever helt själv. Återsmittning tycks ske regelbundet fast hunden enbart rastas på gator och torg med en liten avstickare på nån gräsplätt. Likaså för hundar vars ägare går ut och tycks ta med sig smitta till hund som inte lämnar tomten och fått tidigare smittad mark inhägnad så de inte når den. Jag känner kennlar som har issolerat sina hundar in absurdum, totalt sanering, främmande får inte komma in, ingen för para hos dem, de parar inte hos något, nya hundar går igenom fullständig sanering och karantän innan de får gå in i kenneln o s v. Ändå får de återsmittning. Jag drar slutsatsen av detta om att det tycks förekomma giardia ÖVERALLT i Sverige idag. Läget tycks alltså vara MYCKET VÄRRE än för hundar som bor i länder med gatuhundar och som levt med giardia i 100-tals år. Mer om giardia.

 

190809 fredag

Grått, 21º C.

Så har vi haft två nya kontakter, igen, från folk som har problem med giardia. Båda har fått felaktiva upplysningar av veterinärer. De har också fått felaktiga upplysningar från internet. Igen får jag höra sorgliga nyheter om hundägare som får plåga sin hund med magsmärtor i månader och år med veterinärerns goda vilja och med tusentals kronor i utgifter och mer eller mindre plågsamma undersökningar och tester på hunden om och om igen, utan att ens testa för giardia. När djurägare läser på och säger till veterinären att hunden kanske borde testas för giardia så säger veterinären att det inte är giardia så det behövs inte testas. Den veterinären är må hända synsk? Så får jag alltså igen höra att veternärer fortfarande inte "tror på" giardia och att det räcker med tre dagar axilur o s v. Vi som är seriösa om att ha friska hundar MÅSTE läsa på. Vi kan t ex fortfarande år 2019 INTE lita på alla svenska veterinärer och andra som egentligen ska vara kunniga om hund. Ska vi kontroll läsa på om giardia, ÄKTA FAKTA, så går det bra att gå in på hemsidor till i stort sett alla större djursjukhus i USA, de har information som vilar på mer än 100 års erfarenhet om Giardia. DET är vad man ska lyssna på. Problemet är sedan bara att vi i Sverige enbart har EN ENDA SORT receptfri medicin mot giardia idag, fortfarande, och det är alltså axilur. Utöver det finns det fortfarande endast en sort godkänd receptbelagt medicin mot giardia i Sverige. Ska man sedan ge axiluren korrekt MÅSTE MAN läsa på i fass, där står sanningen, det måste till MINST 7 dagars behandling med axilur för att bota giardia. Det går inte att lyssna på alla "experter" som inte vet vad de talar om. Så för att få korrekt information, vänd er till de med LÅNG OCH OMFATTANDE erfarenhet och för medicinering, vänd er till TILLVERKAREN av medicinen, i vet fass finns alltså tillverkarens ord om hur axilur ska ges för vilka sjukdomar. Mer om giardia.

 

190808 torsdag

Grått varvat med regn, 20º C.

P g a flytt har jag själv haft nya inspektörer som besökt oss på nya adressen nyligen. Jag måste säga att skillnaden var ENORM! På förra stället så ljög sig inspektörerna fulla mitt i ögonen på mig. Dessa höll sig till sanningen. Exempel: Förra inspektörerna påstod att veterinärintyg på att hundar var ok sket de i, därför att deras ord gällde över veterinärens. Jag har själv läst på bl a om denna lag. Veterinärens ord gäller över inspektörernas. När jag sa det så nekade gamla inspektörerna till det. När jag sände in veterinärintyg efter deras besök så lotsades de om att de aldrig fått dem! De inspektörer som var här talade om å det bestämdaste att veterinärens ord gäller över deras eget ord, de höll sig alltså till sanningen (detta är endast ett exempel, MÅNGA fler finns). På förra stället så var de aggressiva och elaka mot både mig och mina djur. Här fanns det inget som helst sådant. Snarare fullstäng vänlighet och hänsyn. För att bara nämna mitt sista besök som skedde på gamla adressen, då klättrade jordbruksverket med anhang in, totalt 5 personer, och stängde inte efter sig, och spridde ut sig över 156 kvm hus och nästan 2,000 kvm mark. Jag fick inte stänga in hundar, då skulle jag bli anmäld. Jag som ensam fysisk person vid tillfället kunde omöjligt hålla koll på alla 5 personer. Det skedde vid varje besök konstigheter. Så också denna gång. Hundar trängdes upp i ett hörn och fick inte flytta sig därifrån i över 15 minuter av 3 personer. En person provocerade en av mina hundar oavbrutet under hela besöket, vilket varade i flera timmar. Tidigare inspktörer förvrängde allt jag sa, tog några ord av det jag sa och hittade på sin egen sanning, när jag upprepade hela sanningen så stängde de öronen. Sedan kom skrivna rapporter som angav deras sanningar som inte var sanna. Här hörde de hela meningen och förstod vad jag sa. Exempel: Jag talade om för båda att jag har mat står framme hela tiden, vilket alla besökare kan se med egna ögon. Sedan ger jag extra mat efter behov. Första delen hörde båda inspektörerna. Mina gamla inspektörer hörde inget mer. De nya hörde hela meningen och visade att de förstod vad jag sagt då de återkom till denna utfodring under resterande pågående inspektion. I rapporten efteråt så stod det att mina hundar endast fick mat som stod framme hela tiden. (Detta är endast ett exempel, det finns MASSOR av sådana här exempel endast utifrån min egen erfarenhet). På gamla adressen klampade inspektörer och deras anhang in med oskyddade skor m m. De riskerade att sprida smitta till mina hundar efter att de varit och klampat överallt innan de kom till oss! Dessa för mig nya inspektörer tog automatiskt på sig skoskydd innan de gick in! Tala om att inte vilja skada hundar! De nya inspektörerna var verkligen upplysta, kunniga och hänsynstagande. På gamla adressen drog sig inte inspektörerna för att kuta runt överallt där inte ens en enda hund fanns, de kunde fota 50-tal bilder på tomma rum. Öppna lådor med mina trosor i m m. Här förekom inga som helst sådana övergrepp. Mer om inspektörer/inspektioner.

 

190807 onsdag

Grått, 22º C.

En nyhet idag är att fler anmäler vanvård. Det är ju gamla nyheter. Det har ju ökat stadigt sedan jordbruksverket tog över från kommunerna. Man menar att det beror på att folk är mer empatiska idag. Vilket skitsnack! Ökningen är självklar. Jordbruksverket har satt all personal som jobbar med djur att anmäla eventuell vanvård. Om de inte gör det kan de bli straffade av jordbruksverket. Jordbruksverket har dessutom själva sagt att deras system bygger på anmälningar, det är så de kommer åt vanvård. Detta ger alla dessa människor som i alla tider har okynnesanmält för att de varit avundsjuka, elaka eller av annan onödig orsak, att gå i spinn och anmäla i massor. Tidigare så avslöjades okynnesanmälarna efter 2-3 gånger och sedan hade de inget mer för att okynnesanmäla. Idag blir lögnare lyssnade på av jordbruksverket! Sådant här sprider sig och gör att anmälarna får reda på att det lönar sig att anmäla, så då kan de hålla på i all oändlighet, med jordbruksverkets goda minne och uppmuntran. Det intressanta vore att veta hur många av anmälningarna som är relevanta. Samtidigt säger inte det hela sanningen heller, då det dels ljugs i rapporter av jordbruksverkets inspektörers besöksrapporter och det dessutom finns flera lagar som är motsatt till varandra i djurskyddslagen, vilket gör att djurägare hamnar i moment 22. Om de gör det ena så är det fel, gör de tvärs om är det också fel! Allt enligt de lagar och bestämmelser som jordbruksverket helt på eget bevåg tagit fram i all hast och i skymundan. Att det ökar mest med sällkapsdjur talar sitt fulla språk, det är där det oftare är hjärta som styr, istället för hjärna och kunskap. Att fler har kunskap idag och därför oftare anmäler är bullshit. Tvärs om! Idag sätts nya lagar och bestämmelser in i skymundan hela tiden, på löpande band, utan att det på minsta vis informeras om det. Förr t ex så sattes ALLA nya lagar och bestämmelser ihop under flera års tid med rådfråging och stor kunskap. T ex kennelklubbar, brukshundsklubbar o s v var instanser som yttrade sig om ev. kommande bestämmelser, och kunde därmed bidra med sin kunskap. Idag sker inte så. När det förr kom ut nya bestämmelser var det över nyheterna! Alla visste. Sedan fick dessutom ALLA tillståndspliktigade verksamheter nya lagen i sin hand i sin helhet så de visste vad de skulle rätta sig efter. Dessutom fick ALLA som fick besök av insektörer en sådan lunta också, varje gång nya bestämmelser fanns som den djurägaren inte hade fått. Om djurägaren hade tappat bort sin lunta fick de ALLTID en ny av inspektörerna! Alla visste vilka regler som gällde. Idag är det en djungel på internet som består av tusentals sidor och undersidor, som är omöjliga att hitta i. Ingen information som helst går ut till allmänheten eller till djurägare/djurvårdare. Idag får dessutom inte djurägare information om vilka regler och bestämmelser som gäller. Fakta enligt länsstyrelsen/jordbruksverket=ca 13,600 anmälningar 2017 och drygt 14,500 anmälningar 2018. Enligt uppskattning tror man att 2019 kommer att ha fler anmälningar innan året är slut. Nyheter. Mer om inspektörer/inspektioner.

 

190806 tisdag

Grått, 22º C.

Pfas kemikalier finns fortfarande i förpackningar, även i många olika sorters förpackningar för djur- och människomat. Även om viss minskning av användning av Pfas kemikalier sker på enskilda produkter/av enskilda företag så fortsätter användandet. Mer om kemikalier som kan vara skadliga.

 

190805 måndag

Grått, 20º C.

6 nya fågelarter har etablerat sig i Sverige numera. Detta beror på den globala uppvärmningen. För varje grad ökar förutsättningarna för djur som lever i varmare klimat att sprida sig till oss. Bl a vissa farliga ormar, farliga spindlar, farliga fästingar, farliga myggor som kan bära på sjukdomar som t o m kan döda. Att det känns roligt att vi får fler fågelarter är endast en liten del av vad detta innebär. Baksidan av vad detta står för är så mycket mer omfattande än vad vi oftast förstår. Fåglarna kan dessutom bära på och föra hit farliga sjukdomar och parasiter. 6 ny fågelarter just nu är alltså bara toppen på ett väldigt stort isberg. Nyheter.

 

190804 söndag

Regn på morgonen, sedan grått, 18º C.

Hundar är framavlade med att leva MED människan, inte förvaras av människan. Leva med hundar eller förvara hundar, det är frågan. De som har hundar av annan anledning än att de vill leva med hundar, de väljet ofta att förvara hundar i egna utrymmet, ofta på en viss distans från dem själva och deras egna vardagsliv. De som förvarar hundar vill ofta ha hundar av andra orsaker än kärleken till djuret. Det kan vara för att få tävla i olika grenar med hund (=önskan om ära och berömmelse). Det kan vara för att de vill ha valpar. Det kan vara för att de tror på illusionen att man ska tjäna pengar på att sälja hundar. Det kan vara för att skryta om att de äger hundar. Orsakerna kan vara många. Det som är gemensamt med dessa är att de sällan har hundar i större grupp i samma utrymmet som de själva lever, även om vissa kanske lossas att de har så. De har sällan med hundar i större grupp på sin egen tomt. Kort sagt, de vill besväras så lite som möjligt av hundarna i sin egen vardag. En hund är född att leva MED människan, inte förvaras av människan. T ex små burfåglar förvaras av människan. Kor förvaras av människan. Hundar ska LEVA MED människan. Tycker man inte om hundar borde man inte ha några, anser jag. Mer om hundens grundläggande beteenden.

 

190803 lördag

Regn på morgonen, resten av dagen en typisk grå dag, 22º C.

Här har vi något som det mycket sällan skrivs om: En hund, två hundar eller tre? Skillanden mellan dessa tre varianter är mycket stor. Har man tre hundar och vill ha fler, är skillnaden mindre! En ensam hund i familjen urartar fort till att leva helt på människans premisser. De får anpassa sig, inte ovanligt så till den grad att de blir små minimänniskor, eller i alla fall försöker göras till små minimänniskor, ibland på hundens psykes bekostnad. Två hundar brukar ge lite balans på det, och då hundarna emellan oftast har ett underbart förhållande berikar det livet för hunden + för ägaren/ägarna OM ägarna vill ha en hund och inte det de inbillar sig är en hund. Det är otroligt roande för oss som har två hundar eller fler att iakta deras finstämda samspel. Att ta in en tredje hund i sällskapet, i familjen, ändrar dynamiken helt. Då får man en liten flock hundar som man ska styra över. Man blir en utpräglad flockledare och kommer inte undan med så många mänskliga maneer/förmänsklinganden av hundar i hanteringen av dem. Man tvingas bli duktigare i sin kunskap om vad hundar egentligen är, om man lever med hundarna och inte bara förvarar dem... Flockbeteenden.

 

190802 fredag

Sol, 25º C. På kvällen lite regn och åska.

Harpest smittar till människor med myggor. Antibiotika botar harpest hos människor. Harar dör. Hittar man död hare så gäller varsam hantering, ta helst inte i haren. Rapporterar tll SVA, det är stor möjlighet att de vill ha in haren för att kartlägga eventuell harpest. Fördelen med harpest för människor är att man bara blir smittad en gång, sedan har man livslång imunitet. Nyheter. Myggor.

 

190801 torsdag

Sol, 22º C.

Åksjuka - byta bil? Jag har själv påverkats av åksjuka två gånger under mitt liv. Båda gångerna försvann åksjukan när bilen byttes. Jag hörde nu igen om en hund som är åksjuk endast i husses bil och inte i mattes bil, oavsett vem som kör vilken bil. Det finns också hundar som blir åksjuka när vissa människor kör! Allt detta är ovanligt. Jag har hört om 2 hundar på alla år som varit åksjuk beroende av vem som setat bakom ratten, i båda fallen körde ägaren som en "biltjuv" och på dålig väg. När det gäller att vissa hundar inte tål vissa bilar är väl lite vanligare. Det har jag nog hört om ca 15 fall av genom åren + som sagt, drabbats av själv. Min erfarenhet är stor, jag har haft en enorm mängd med olika sorters hundar och ett ännu större kontaktnät via vänner, kolleger, valpköpare m m. Vi pratar om 1,000-tals hundar sedan 1976 när jag startade med hund. I mitt kontaktnät har ingått/ingår i stort sätt alla olika modeller av hundar och raser som ligger som underlag till sådan här statistik. Mer om åksjuka.

 

Updaterad 2019-11-24

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström