Ansvar avel

 

Den dagen man sätter sig på höga hästar och slutar lyssna, för man tror man kan allt, den dagen är början till slutet för den människans eventuella framgång.

 

Att bli en bra hundägare, uppfödare eller vad som helst inom hund, är ett program som aldrig blir klart. Man måste ständigt hålla sig up-to-date och se till att hela tiden bli bättre och duktigare. Så fort man har med hund att göra, så finns inget mål som man kan stanna vid. Om man verkligen bryr sig om hundar så måste man hålla sig med och ta till sig allt som kan förbättra för hund.

 

Att avla på hundar är ett STORT ansvar. Vi leker små gudar, vi har formligen liv och död i våra händer.

Spara det som är värt att spara, gå vidare med det som är värt att gå vidare med. Var inte sentimental och låt inte hjärtat välja avelsdjur. Avla bara på det allra finaste och bästa. Gå aldrig vidare med sjuka djur eller djur med dåligt temperament.

 

 

Dyrt att vara uppfödare

Hunduppfödningens kostnader. Det är MYCKET kostsamt att ha valpar på en hund.

Att inte ta en kull sparar enormt mycket pengar.

Jag använder mig själv väldigt generöst som exempel här på min hemsida, och ska göra det igen. Jag har haft tre kullar i vintras (2017-18) och sedan ingenting. Å JÖSSES vad jag har sparat pengar! Jag har verkligen fått en helt annan ekonomi, fast sorgligt nog har den ätits upp av en otroligt massa resande kors och tvärs. Något jag ALDRIG hade haft råd med om jag hade haft kullar.

Att bara ha hundar är så himla billigt.

Att para och ta en kull så kommer det till så många kostnader både här och där, så de flesta, inklusive uppfödarna själva, glömmer av hälften av alla kostnader och kanske t o m tror att det finns förtjänst.

Men att inte ha en kull är fruktansvärt långtråkigt. I mitt liv är det bland det näst roligaste jag kan göra, det slås endast av att rehabilitera missanpassade hundar och djur, och få se hur de bit för bit blir friska i kroppen och knoppen.

Summan av kardemumman är: ska man para en hund gäller det att ha en stor och tjock plånbok.

Avstå hellre en kull om ni inte har råd att göra det bästa för kullen just nu!

 

 

Mentala problem

Uppfödare, tänk på alla hundar som kommer att lida MINST en gång om året om de är skotträdda.

AVLA INTE PÅ RÄDDA HUNDAR!!!

Detta gäller skotträdsla eller vilken annan rädsla som helst. Vi vill ju inte att våra valpar ska gå ut i världen och lida regelbundet under hela sitt liv.

VAR RÄDD SOM ERA HUNDAR OCH ER KENNEL!

 

 

Jag läste nyligen (2012) på en hemsida att en uppfödare skulle gå vidare med en linje som hade epilepsi, detta på en ras där det finns mycket att välja på dessutom. Allt för att linjen inte skulle dö ut.

Det som sägs i den meningen är enkelt, de vill att epilepsi ska leva vidare på rasen och då speciellt på deras egna blodslinjer till att börja med.

Vid vidare kontroll visade sig att hen hade gjort så också. Mycket tragiskt. Till råga till allt så parades denna sjukt behäftade hund med en hund med ögonsjukdom.

Valpköpare upplystes heller inte om den ärftliga belastning som fanns på valparna. Detta är helt klart bedrägeri.

I lagen står att man inte får låta para en hund som bär på sjukt arvsanlag. Så uppepå allt annat är dessa parningar olagliga också.

Hur skulle DU kännt dig om du köpte en valp och senare fick reda på att en av föräldrarnas föräldrar hade epilepsi och en av föräldrarna hade ögonfel och att uppfödaren vetat detta hela tiden?

 

Ska man avla på en hund ska man som minst se till att hunden inte har något deffekt som den lider av. Avelshunden ska INTE ha varken fysiska eller psykiska handikapp.

 

 

Uppdaterad 2019-03-12