ANSÖKAN TILLSTÅND IGEN

Pia´s kennel

 

Utrymmen

Villa i en liten by på landet.

Hundarna vistas i alla utrymmen som jag vistas i. P g a att vi lever i en aktiv kennel så ändras ofta placeringarna var vilken grupp av hundar vistas vartefter behoven skiftar.

Utomhus är det en tomt som är inhägnat till största delen.

Kring byn är det massor av skogsvägar utan biltrafik, så kallade hyggesvägar, som är lämpliga för hundpromenader.

 

Hundarns plats i utrymmen

Små hundar lever i en flock, de stora i en flock kan man säga lite grovt uppskissat. Tikar som löper eller har små valpar går naturligtvis inte med stora gruppen.

Små hundarna går till största delen i vardagsrummet + matrummet + köket. De stora har hallen och sovrummet uppe och hallen och toaletten nere. Toan är ett favoritställe när det är väldigt varmt ute. Toan är så sval så då ville de gärna lägga sig där.

Skulle det behövas ytterligare utrymme så finns det hall och rum i källaren att ta till, men det var oerhört många år sedan vi hade behov av de utrymmena.

Jag särar alltid vissa hundar när jag t ex sätter dem i burar i bilen, eller om jag någon gång måste lämna några hemma så är jag noga att se vilka som lämnas tillsammans i samma grupp, trots att jag har hundvakt. Jag vill vara säker på att de mår bra även när jag inte är hemma, innan jag eventuellt lämnar en hund ensam hemma med en annan hund, vilket är sällsynt.

Stora och små hundar är sällan tillsammans ensamma. Det behövs endast ett enda litet misstag från den stora hunden för att den lilla hunden kan bli skadad eller t o m dö. En stor hund kan t ex snubbla och falla över den lilla, så illa att den lilla bryter nacken. P g a storleksskillnaden så finns det alltid risker och jag tar inte onödiga risker.

Det är mycket sällsynt att mina hundar inte är kring mig för jämnan. Vissa hundar är aldrig utan mänskligt sällskap, några kan vara ensam hemma under speciella omständigheter under enstaka strötimmar per år.

 

Dagliga rutiner

Det viktigaste är att jag, eller i undantagsfall annan eller andra personer, är tillsammans med hundarna, dygnet runt, året runt. Vi känner våra hundar utan och innan. Vet vad som händer HELA TIDEN. Vi kan gripa in på en gång!

Vi går en promenad på ca 1 timme dagligen. Ibland tar vi långpromenader, fast sällan på vintern numera, då får det duga med den vanliga promenaden. I närheten av hemmet har vi massor av olika promenader att välja på, vi tar aldrig samma promenad dagarna efter varandra, utan varierar oss. På sommaren kan det ta en månad innan vi är tillbaka till första promenaden igen. Detta skapar miljöträning, att inte alltid vistas enbart på "egen gata" utan utmanas av nya lukter och andras revir, även om det bara gäller en räv t ex.

Större delen av vår stora familj åker ute regelbundet. I samband med resorna passar jag på att gå promenaden på "nya" ställen, alltså ställen som vi mer sällan går på.

Vissa hundar får portioner med mat, vissa har mer eller mindre ständig tillgång. Allt utifrån varje hunds behov, de får det som de mår bäst av och det de behöver mest vid tillfället. Ingen hund hålls sjukligt tjock eller undernärd, de små variationer som finns i hullet på hundarna här är normal variation utifrån ålder och individ (undantaget en del nyanlända hundar).

Vi har mycket akriviteter i hemmet. T ex springband och pooler. Massor av leksaker och skoj. Det är egentligen bara att följa med på alla bilder som jag lägger upp vartefter på hemsidan, så ser man delar av våra aktiveringar.

På kvällarna får hundarna gå i skift i mitt knä, där de klappas, kramas, bostas, klipps klor på, tränar tandtittning, skrapar tandsten o s v. Detta gillar mina hundar. Det är helt enkelt våra mysstunder.

 

Skötsel

Trimytor med full utrustning finns lite överallt. I matrummet, i vardagsrummet, i köket, i sovrummet. Hundarna hålls efter hela tiden, så fort det finns minsta lilla tova blir det borstning rent automatiskt.

På kvällarna går hundarna i skift i mitt knä, då blir det daglig borstning, kloklippning, tandvård etc. Mitt knä är oftare "trimbord" än vad mina egentliga trimbord är. Bilder finns på hemsidan.

Vi använder inte kemikalier, så gott som all städning sker med hett vatten eller het vattenånga. Undviker så gott det går plast, fleecefiltar och andra giftiga änmen i alla möjliga olika former, där det är möjligt. Hundarna får den bästa hundmaten vi hittat. Hundarna vaccineras regelbundet. De får alger i maten. De får Dental Fresch i vattnet. De har sällan eller aldrig en tova. De sköts i klor och munnar regelbundet. Hundar som bott hos mig genom åren har nästan aldrig fått en tandkötts inflammation t ex, däremot har jag tagit emot vuxna hundar med sådana problem.

Vi ger rent vatten ut vattennipplar. Det ger både alltid friskt och rent vatten och sysselsättning. Detta fortsätter vi med TROTS inspektörer som HAR FÅTT FÖR SIG att det är dåligt... Vi väljer det bästa, TROTS kritik från okunniga inspektörer.

Att bara låta en hund vara med i vardagen, som t ex när man städar, är aktivering för en hund. Att befinna sig i ett levande hem. Inte vara undanstoppad i någon hundgård eller hundhus, eller hundbox. Utan få vara med!

Hundarna får vara sig själva. De som vill sitta i famnen varje dag får det, de som inte är lika mycket för fysisk kontakt tvingas inte till omvändelse (kaputilation). Alla har rätt till sitt eget sätt så länge de inte är rädda, då tränar vi bort rädslan. Ingen hund ska behöva gå genom livet i rädsla, det vore att utsätta sina hundar för tortyr, anser jag.

Vid eventuell sjukdom så ser vi till att på en gång behandla dem med beprövade metoder, om så behövs med hjälp av veterinär.

Alla hundarna hålls i väl balanserat hull, ingen blir "smällfet" eller "skelettrangel" hos mig. Däremot har många hundar jag tagit omhand genom årens lopp varit bedrövliga i hullet när de flyttat till mig. Jag har aldrig någonsin på en hund (eller annat djur) som bott ett tag hos oss någonsin haft lyten på hundarna p g a fetma, heller inte några t ex nevrologiska skador eller andra typer av symtom av undernäring.

Däremot har jag tagit hand om hundar som både haft lyten av fetma, ibland bl a inte knappt kunnat ta ett andetag utan enorm ansträngning! Jag har också sett skador av undernäring. Vinglighet. Ryckningar i skinnet. Typiska skador som kan uppkomma av undernäring. Mycket tragiskt, mitt hjärta blöder för dessa stackars hundar som blivit så vanskötta.

 

Grundläggande

Många är de som genom årens lopp har frågat varför jag lyckas med hundar som tidigare haft ett dåligt beteende och ibland även varit fysiskt sjuka. Många har frågat hur det kommer sig att mina hundar är så glada, pigga, framåt, att alla hundar är så jämna i humöret fast de inte är lika i humöret i grund och botten.

Detta är ett genomgående tema genom åren, för alla raser i alla åldrar av båda könen, av olika storlekar, oavsett bakgrund etc. Det har inte sitt svar i hur mina hundar bor. De har bott i lägenhet. De har bott i villa. De har bott med stora hundar, de har bott utan stora hundar. De har bott med katt, fågel, kanin och så vidare, eller inte bott med dessa. De har bott på landet, de har t o m bott i Stockholm, mer stad får man väl leta efter! Alltid har mina hundar varit glada, öppna, balanserade. De har aldrig varit skälliga utan tvärs om, synnerligen lite verbala. Nyckeln ligger närmare än så, det beror på vem JAG är.

Vad gör jag då som hundar reagerar possitivt på?

Först och främst, jag är alltid tillsammans med mina hundar! Om en hund mår dåligt, fysiskt eller psykiskt, ger jag mig inte förrän de mår bra!

Det viktigaste vid träning av missanpassade hundar, ingen hund får klappar och "tröst" när de är i ett dåligt och felaktigt beteende. Aldrig någonsin. Detta gör att det inte lönar sig att ha ett dåligt beteende hos oss. För att få all uppmärksamhet måste hundarna bete sig bra helt enkelt.

När det då kommer till feltränade hundar så är detta steg en större inlärningsprosess än det är med hundar som växer upp här. De som växer upp här testar en eller två gånger, och sedan är det klart. Mer om "problemhundar" nedan.

Hundarna som lever på Pia´s kennel under senaste 25 åren lever ett oerhört skyddat liv.

De raser och individer vi har här är alla lämpliga för flockliv. Det är en förutsättning för att de ska kunna leva i vår flock. Vissa vi tar hand om får vi träna till att fungera i grupp och det brukar inte vara en så svår uppgift, oavsett hund och bakgrund.

Många av våra hundar har inte varit lämpliga för flockliv (oftast p g a felträning, dålig erfarenhet), innan de kom till oss. Uppskattningsvis är det hälften av våra hundar som inte växt upp hos oss, och de flesta av dem har vissa sociala handikapp, mer eller mindre, när de anländer till oss. Några har också haft fysiska lyten när de anlänt oss. Det varar aldrig länge när de kommer hit. Det är något av min specialitet att bota dessa hundar och få dem välanpassade, glada och friska i full balans.

 

Skällande

Skällande i tid och otid är något som jag aldrig tollererat i min familj. Hundar skäller för att de inte är säkra. Skällandet, framför allt att skälla men också att leva i en skällig miljö sänder signaler till alla individer om osäkerhet. En sådan grupp blir oberäknerlig, opålitlig. Valpar som växer upp i ständigt skällande kräver enormt mycket mer arbete med att få trygga än valpar som växer upp i en miljö utan eller med lite skällande. Mina hundar har rätt att larma när någon kommer, så fort de talat om för mig att någon är här tar jag över. Det är några få som är larmare, aldrig alla.

I en allmänt trygg miljö, grundtryggheten beror på ledaren, där blir det med automatik lite skällande, så själva träningen att ha hundar som inte skäller i tid och otid handlar oftast om att lära de vuxna hundarna som kommer hit att de är säkra, trygga, får vad de behöver fysiskt och psykiskt, sedan slutar de i regel att skälla, ibland fortare, ibland tar det lite längre tid. Är skällandet allt för intränat så måste jag lära bort skällandet mer direkt. Så fort man har med levande väsen att göra måste man vara flexibel i sina metoder.

Hundar SKA få leva i harmoni. Jag har skrivit mer om denna livsfarliga stress som vi gör allt för att våra hundar aldrig ska behöva uppleva, allt för att också hjälpa andra att hålla sina hundar utan mesta möjliga stress.

 

Besökare

Är besökaren en person som är duktig med hundar så tar det oerhört kort tid innan min grupp återgår till lugnet, vi pratar om sekunder.

Är det någon som kommer som är helt olämplig för att handha hundar, så blir gruppen aldrig helt lugn, det är de mest skadade hundarna innan de kom till mig som då inte helt släpper det hela fast jag finns där som beskydd.

De hundar som växt upp hos mig blir lugna fort, men de som haft förtroendeproblem före de kom till mig slappnar oftast inte av helt förrän folket som är olämpliga för hundar har gått. I vissa fall när jag nyss tagit hand om en hund med problem, och som inte är mogen för mer handfast träning ännu, kan jag behöva stänga bort den hunden tills människan / människorna gått, allt för att skydda hundarna och gruppen, men även för att inte ge den nya hunden chansen att utöva icke lämpligt beteende. Risken finns också att den påverkar andra hundar som tidigare haft problem och valpar som kan bli nervösa.

INGEN människa är välkommen hit som är elak med hundar. Tvingas jag ta emot sådana människor, som t ex telemontörer som inte är kompartibla med hund, så stänger jag bort mina hundar för att skydda dem. Vad gäller inspektörer så FÅR jag inte skydda hundarna...

Om någon besöker oss som är klart olämplig att ha bland hundar brukar jag bestämt säga ifrån att den inte är välkommen något mer i framtiden till oss, jag tar också då bort de hundar som inte ännu kan hantera läget p g a tidigare erfarenheter, om några sådana finns vid tillfället. Då pratar vi om hunden som inte bott här så länge än, de som bott in sig har inte problem och behöver då inte tas undan.

Detta har jag fått ett gott skratt åt ibland genom åren. De ytterst få som beskriver mina hundar som skälliga är den allra värsta sortens hundägare, de har inget flockledarskap i sin kropp eller själ över huvud taget, så det säger mer om dem än om mina hundar!

De allra största flertalet besökare upplever mina hundar glada, framåt, tysta.

 

Många olika hundar av olika raser och bakgrund, så kallade "problemhundar"

Då jag älskar hundar i allmänhet, så är jag intresserad av olika raser och modeller av hund. Jag anser att olikheterna är intressant och att de olika ofta kompletterar varandra. Det stimulerar, både mig och hundarna.

Hundarna i sig själv är naturligtvis inte problemet, de rår inte för hur felaktigt de behandlats tidigare, det är helt och hållet ägarens ansvar vad de gör eller har gjort av sina hundar.

Ingen hund är född elak! Ingen hund är född rädd!

Det är många hundar som är mer eller mindre handikappade när de anländer oss. Fysiskt eller psykiskt eller båda delarna.

Ett vanligt problem är att hundarna när de anländer är antingen rena skelettranglet eller ibland t o m fet som ett gammeldags gödgris. Det är väldigt få som hålls i ett balanserat hull. Det vanligaste anledningarna till att hundar har dåligt hull när de kommit hit har varit felaktigt inlärt ätbeteenden, felaktig utfodrig, tidigare dålig mat för hund, ibland p g a stress, ibland p g a sjukdom o s v. Ofta flera komponenter tillsammans. Med tiden får de bra hull när de bor hos oss. Ibland går det fortare, ibland långsammare beroende på hur illa skötta de är från tidigare och hur längde de varit felaktigt skötta.

Kom ihåg att fetma = djurplågeri!

Många hundar är stressade, en del sjukligt passiva, när de kommer till mig. Många är skrämda för t ex andra hundar eller människor.

Det allra mest skrämmande är att detta även kan vara fallet på 8 veckors valpar!

Eftersom jag älskar hundar av alla möjliga slag har jag och har haft massor av variationer inom hundvärlden. Oavsett modell så är varje hund speciell, sedan har vissa raser vissa rasspecifika egenskaper som jag lär mig att hantera rätt när jag lärt mig rasen och hundarna.

Ibland när jag har en ny ras förstår jag dem inte helt till att börja med, och sedan får man leva med sina "misstag", trots det är alla hundar hos mig fortfarande glada, pigga och framåt.

Vore mina hundar inte glada och pigga hos mig, så skulle jag inte vilja att mina älskade hundar levde i träldom utan skulle se till att de fick ett bra liv, även om det innebar att jag får ge upp hunden. Hundens eget välbefinnande kommer alltid först hos mig, varje enskild individ har rätt till ett bra liv.

En ny hund i våran flock behöver lära sig att den är skyddad av mig, ifall någon annan försöker trycka ner den säger jag naturligtvis ifrån, men det gör inte mina hundar, för vi har inte det beteendet i vår flock, de är heller inte tränade att göra så. Den nya hundar ska få chans att lära känna mig och lita på mig och på flocken. Det är just det en ny hund behöver allra mest, känna sig trygg och skyddad i den nya flocken, inte utsatt.

Kom ihåg, att de "kaxigaste" hundarna är de mest osäkra, de behöver trygghet av bestämda regler och att få vara skyddad från ondhet! Att låta en sådan hund få uppföra sig illa sänder signaler till den kaxiga att den måste vara kaxig för att ha en chans, allt eftersom ledaren tillåter det!

Jag går inte in i kamp med hundar i onödan, det gör ingen bra ledare, en som går omkring och muckar gräl hela tiden är en bråkstake, inget ledarämne. Detta gäller likväl bland hundar som bland människor.

Jag hjälper hundar regelbundet med problem, numera oftast genom telefon och om de bor i trakten så får de komma hit för träning. Det är oerhört ovanligt att jag åker hem till någon längre. Ibland har det hänt att ägaren inte klarar att göra hunden frisk i psyket och hunden har hamnat hos oss. Det tar i regel inte lång stund att få sådana hundar i balans. Jag är så lycklig när jag får bota hundar från psykiskt lidande! Det är en enorm glädje att se dessa hundar livas upp och bli lyckliga hundar. Att se dem få ett bra liv.

 

Träningskomandon

Huvudsaklig vardaglig träning med mina hundar idag är det grundläggande, att vara glada och pigga och lyckliga hundar. Är de detta så har jag lyckats. Mina hundar når dit med tiden, de som är födda här och har levt här hela tiden är sådana från födsel och ohejdad vana.

De faktiska "kommandon" mina hundar kan är att vara tyst när jag säger till och att komma när jag ropar. Att gå ut när jag säger till, att gå in när jag säger till. Gå ner eller hoppa upp. Vilken riktning de ska gå ser de på mina handtecken som hundarna förstår instinktivt eftersom det bygger på hundens eget "språk". I övrigt är de enbart otroligt välartade och naturliga hundar.

Däri ligger inte nyckeln till min framgång, då jag i början när jag startade med hundar körde lydnad och bruks, var otroligt aktiv med träningar av olika slag. Också på den tiden var mina hundar allmänt glada, öppna och trevliga mot allt och alla och oerhört friska och sunda.

 

Grundläggande vardagsträning

Ingen hund i mitt hem har tillåtelse att mobba och trycka ner en annan hund. Detta är en oerhört viktig tumregel som gällt från första hunden i min ägo och från fösta sekunderna i mitt hem.

I en flock som min där tonen hålls nere i små bokstäver, där är alla hundar väldigt nyfikna och glada i att få träffa människor eller en ny hund, även om det är på deras eget revir. Alla rusar till och luktar på den nya människan, hunden, eller hundarna.

Många hundar jag tagit omhand har varit vana att trycka ner hundar, oftast framkallat av tidigare erfarenheter för den hunden. I vår flock tillåter vi inte sådant, då går jag emellan. Jag skyddar mina hundar, och de nya hundarna lär sig oftast väldigt fort vilken ton vi har i vår grupp.

Mina hundar ignorera oftast en ny hund som uppför sig otrevligt, det är de lärda att göra. De vet att jag tar hand om problemet och löser det. De litar på mig.

Mina hundar avgör vad en annan hund går för på ett ögonblick av en sekund. Jag är inte kapabel att avgöra så defenitivt så snabbt som mina hundar gör. Jag har lärt mig att lita på min flock, eftersom framtiden alltid visat att de har rätt, hittills. Mina hundar hjälper mig på ett otroligt sätt med nya problemhundar.

Många av mina hundar genom åren som inte är födda här, har haft problem, mer eller mindre, innan de flyttade till mig.

Bästa uppfostringsmetoden i flock är bra föredöme och tid, få med bestämda (i det närmaste orubbliga) regler.

De får simma i pool här på gården. Sedan hösten 2015 har vi också simning inomhus på vintern. De får också simma i sjön på sommaren när det är väder för det. Vi har många bra hundbadplatser här på skogen att välja på.

De får springa på löpband regelbundet. Vi använder det främst på vinterhalvåret och vid miljöträning av valpar.

Vi spårar med alla hundar, speciellt när de är valpar. De valpar som har högsta konsentration i spåret är i regel de som växer upp med mest jaktinstinkt. Enligt mitt sätt att se det skulle jakthundsuppfödare ta med denna träning i sin utvärdering av valparna.

Här har vi mycket skojigt på gång hela tiden, varje dag har vi olika aktiveringar. Agility. Aktivering med hundratals leksaker.

Våra hundar har eget grävområde på gården.

Jag har massor av tips och bilder på hur man kan träna valpar och hur vi tränar valpar som exempel, för att också hjälpa andra med tips att ge sina valpar en bra aktivering och träning för framtiden, liksom vi gör.

Rumsrenhet är naturligtvis något vi tränar hos oss. Jag får ofta frågan av inspektörer hur många timmar jag har mellan rastningar av valpar som inte kan gå ut själva genom hundluckorna. Jag blir lika ställd varje gång! Det beror ju på hur många valpar jag har! När valpar vaknar tar jag ut dem. När valpar ätit tar jag ut dem. När valpar lekt intensivt en stund tar jag ut dem. Har vi många valpar samtidigt så går ofta valparna i olika omgångar. Är de få så gör de oftast alla aktiviteter samtidigt. Sedan är valpar mer och mer vakna för var vecka som går. Rastningarna utökas för var vecka som går. Det går vissa stunder dagtid när det är 5 minuter mellan utsläpp och insläpp av valpar! Är det många valpar så får jag sova max 2-3 timmar mellan rastningarna på natten. Allt gör att jag får oerhört mycket beröm från valpköpare vad gäller bl a rumsrenhet på valpar jag lämnat ut.

 

Omplacering

En hund jag inte trivs med har jag inte kvar. Detta har hänt ett par gånger för mig. Jag har haft MASSOR av hundar. Anledningen till detta är att om jag inte älskar hunden så kommer den känna det och bli olycklig, allt hunden vill är att se sin människa lycklig, då är de lyckliga.

En hund som jag tror kommer få det bättre hos någon annan överväger jag att placera, men är oerhört rädd för det numera, värre än tidigare, då jag fått tillbaka flera hundar i fullkomligt bedrövligt skick några gånger, någon som sliter hjärtat ut kroppen på mig...

En omplacering kräver en hel del av en hund, om den "endast" får det lika bra som hos mig så mår den bättre av att slippa stressen av en flytt.

 

Oskuld

Mina hundar är oskuldsfullare än vad många anar.

Eftersom ingen får uppföra sig illa, och ingen får vara elak mot min flock så är de väldigt oanande mot ondska. Det värsta som mina utsätts för är inspektörer som är olämpliga för sitt yrke och försöker skada mina hundar.

Hundar som bor i mer normala människomiljöer, barnfamiljer, stadshundar som dagligen möter främmande hundar o s v blir under sitt liv lite nu och då utsatta för otrevliga människor, otrevliga hundar, helt enkelt olika obehag upprepat under sitt liv och lär sig hantera det, mina hundar går ofta genom livet utan att någonsin utsättas för dessa insidenter.

I stort sätt alla hundar platsa hos oss och kan ha ett underbart liv här, medan vissa hundar som haft dåliga upplevelser innan de hamnade hos mig helt enkelt inte klarar en mer "normal" miljö med dess alla "missöden" hos en "normal" hundägare. En hundkunnig person kan alltid ta en hund från mig och klara dem galant, oavsett hundens bakgrund.

 

Utställningar

Utvecklingen inom hundutställningar och domares kompetens har blivit så urusel under senare år, det är uppenbart att det som står i rasstandarden inte betyder mer för de flesta domare än dasspappret de torkar sig i ändan med. Jag har så gott som helt förlorat respekten för nästan alla domare och även på utställningssystemet, utan tvekan är de domare komna inom Norden värst just nu.

Mina ambitioner är att ställa ut vissa ströhundar, mest Podengo P. Grande, eftersom jag anser det trots allt är ett bra sätt att visa upp en ny ras bland hundfolk.

Vissa hundar jag köpt in kommer ställas, eftersom det är löften jag i vissa fall gett säljaren / uppfödaren.

 

Avel/uppfödning

Jag är väldigt intresserad av genetik.

Jag tycker det bästa sättet att få bra hundar är att föda upp dem själv, så man vet att de fått allt, genetiskt och mentalt.

Jag tycker vi har ett ansvar som uppfödare att se till att lämna ett arv av det bästa man kan ge, fysiskt och psykiskt friska hundar.

Efter att ha fått mina hundar smittade med farliga sjukdomar av andra uppfödare, så lånar jag inte så gärna ut hundar i avel längre.

Uppfödningen hittills under kennelnamn Pia´s är omfattande. Lista finns på SKK´s rasdata och vår hemsida. Erfarenheten är därmed gigantisk.

 

Nutid och framtid

Jag gör mitt bästa för att fortsätta att hålla mig uppdaterad med det senaste inom massor av olika områden som berör hund. Provar nya produkter. Försöker ge mina hundar bästa skötsel och bästa miljö som går att få till hundar. Läser på om senaste inom genetik, hundpsykologi, lagar och bestämmelser, regler o s v. Håller mig uppdaterad om mina raser, uppfödare och sådant.

Uppfödning, förutom att leva med mina hundar är det som framtiden bjuder i vår kennel.

Först och främst är det som alltid drivit mig att ge hundar ett härligt liv med mycket glädje och framåtanda men även total harmoni. Detta är liksom grunden till allt som håller oss samman.

 

Erfarenhet och utbildningar

Här kommer några exempel på olika raser som jag levt med:

Jag har även genomgått många utbildningar, tränat och tävlat med hundar i alla möjliga grenar, och jag har därför massor av praktisk erfarenhet, och ett enormt plus i att jag intresserar mig för alla djur och är väldigt vetgirig. Jag läser enormt mycket periodvis. Så har jag kontakt med många erfarna och kunniga uppfödare runt om i världen som jag utbyter erfarenhet med, vilket betyder en hel del för mig.

Exempel på några utbildningar och andra aktiviteter som jag ägnat mig åt genom åren:

Jag har också hållit i en och annan utbildning och föreläsning genom åren. Jag har agerat som domare på inofficiella hundutställningar också.

 

Beröm

Jag är stolt och glad över alla mina valpköpare och besökare som överöser mig med beröm för att mina hundar rakt igenom är så glada och framåt. Att mina hundar är så snälla mot människor och mot varandra. Att mina hundar är så välskötta i pälsar, klor, tänder o s v. Att de är så rena. Att det är så rent kring dem. Att det knappt luktar hund trots det stora hundantalet inne. Jag får mycket uppmärksamhet över hur jag lyckas ha så många hanhundar och t o m ta emot vuxna avelshannar utan att få huset nerkissat eller bråk i flocken. Jag får beröm för att mina hundar kan gå lösa och är så lydiga. Jag får beröm över hur följsamma och lätta mina hundar är att ha att göra med. Att de är så lätta att vårda får jag höra, också av min veterinär! Jag får gång på gång höra när jag lämnar ut valpar att det är de enklaste valparna att få som kommer ifrån mig, då de är helt oförstörda, mentalt och fysiskt. Jag får beröm för att mina hundar har så mycket aktivering, jag får beröm över att mina hundar alltid har ben och leksaker. Många överöser mig med beröm om dessa goda hull jag har på mina hundar och frågar mig gärna om råd då de kanske har en hund som har problem.

Mest imponerad är de som känner de problemhundar som införlivas i vår flock, att de fungerar som normala hundar efter ett tag hos oss. En del kallar mig för trollkonstnär med hundar, en del har kallat mig för hundpratare, en benämning jag vänder mig ifrån så då brukar jag tillrättavisa de som säger så, då jag anser benämningen är totalt felaktig. Jag pratar inte med hundarna, jag läser av hundar och lär dem vad de behöver kunna på ett sätt som hundar kan ta till sig. Detta uppnår man när man har stor förståelse av vad hund är och vilka förtjänster och begränsningar de besitter. Det handlar alltså om kunskap inhämtat genom påläsning och erfarenhet, umgänge med hundar. Sedan det alltid så viktiga, NÄRVARO! Jag är tillsammans med mina hundar hela tiden. Jag och hundarna lever i symbios.

En kommentar jag ofta hör när någon följt en rehabilitering av hund är att de knappt tror sina ögon, och att de defenitivt inte hade gjort det om de inte sett det själva!

Det är skoj med alla besökare som öser beröm över mig och mina hundar. Många som kommer har aldrig sett så många hundar tillsammans så här och att de uppför sig så väl och att alla är så välskötta. Det vanligaste är att folk tycker mina hundar är extremt välskötta i pälsar, rena, inga tovor, att de är friska och sunda, att de inte skäller i tid och otid, att alla är så glada, pigga och tillgängliga men ändå inte stressade på minsta vis, att vem som helst kan göra vad de vill utan att hundarna blir rädda eller arga utan endast snällt och tryggt finner sig i det man behöver undersöka, oavsett vad det är.

Folk som köper hundar av oss är ofta extremt imponerad över samma saker plus att de alla är bra i magen, lätta att umgås med andra djur och med människor. Att valparna jag säljer är nära på rumsrena. Att de är skojiga och lekfulla. Att de är extremt lättlärda. Att de är trygga. Jag har många gånger fått höra att de aldrig fått en så bra hund tidigare, denna kommentar är extremt vanlig från mina valpköpare de senaste 10 åren. Det gäller även uppfödare som hållit på i 20 år eller mera.

En del människor tycker att jag kanske inte behöver berätta allt, även nackdelar, med hundar, och då speciellt mina egna, då det kan slå tillbaka på mig själv. Själva idén av att ha vår hemsida är att jag blottlägger mig totalt på nåd och onåd. Allt kan vändas emot mig, om folk vill vara elaka. Och minns detta, vissa människor VILL vara elaka.

T ex något så oskyldigt som att jag tar till blöjor till vissa utvalda hundar ibland, oftast sker det i perioder, detta tycker många som kommer hit är fantastiskt, både att det fungerar så bra i min strävan att få hundar torra, dess fungerande effekt tillsammans med min träning är mitt hem ett levande bevis på. Dels för att blöjorna för barn är så fantasiska på hund. Dels för att de lär sig så fort med den modellen. Dels därför att jag lär hundar, och då speciellt valpar, att inte ta av de andra blöjorna, trots det stora hundantalet och mer eller mindre ständig närvaro av valpar. En inspektör en gång tyckte däremot det var ett bevis på att jag hade får många hundar och skulle göra mig av med några! Allt kan alltså vändas emot mig, om betraktaren så vill.

Varför blottlägger jag då mig själv och mina hundar på detta sätt? Jo, jag vill hjälpa hundar! För att hjälpa hundar behöver jag också lära hundägare. Min hemsida gör just det.

 

Vad är då hundarna för mig?

Jag lever och andas för mina hundar, allt i mitt liv och mitt hus och min bil är anpassat för bästa möjliga miljö för hundar. Det finns inget de kan skada sig på varken ute eller inne. Ytor är lätta att rengöra. Det finns massor av skoj för mina hundar som man "snubblar" över lite här och där. Kort och gott, allt är anpassat för mina hundars bästa.

Jag lever och andas för mina hundar.

Hundarna är anledningen till att jag orkar med en dag till, och en dag till. De är orsaken till att jag går ur sängen på morgonen. De är orsaken till att jag försöker sköta mig själv så jag orkar med en dag till och en till. Hundarna är min glädje i vardagen. De är mitt allt.

När jag håller på med mina hundar och med allt som har med hundar att göra kan jag själv ibland för en stund skjuta ifrån mig min egen smärta, de fungerar alltså till viss del som smärtblockerare för mig, som en form av meditering.

När jag har mycket ont och då speciellt när jag är riktigt stressad tar jag en andningspaus och går på en promenad med mina fyrfota älsklingar eller bara tar en hund i knäet, borstar, klipper klor, kollar över öron, skrapar tänder, kanske "bara" klappar o s v, då slappnar jag av och stressar av och mår då för stunden lite bättre.

 

Vad är viktigt för mig? Hundar.

Vad berikar mitt liv? Hundar.

Vad kan jag inte leva utan? Hundar.

Sanningen i mitt liv är att utan hundarna = inget liv.

Kort sagt, hundar är mitt liv, jag kan inte leva utan dem, jag skulle tappa allt intresse för att ens gå ur sängen om jag inte hade mina hundar.

 

Ytan i huset i Pia´s kennel

 

Måtten i mitt hus, grovt skissat men noggrant mätt med en halvcentimeters avrundning.

Skisserna på vårt hus är på inget vis i skala (långt därifrån) utan högst amatörmässiga. Riktigt illa i proportioner.

Något mått har ändrats=utökats (utomhus) sedan bilderna gjordes, men siffrorna och texten under bilden stämmer med det som gäller nu.

 

Rum Våningsplan m2 Skiss
Hall NB 7,1796 kvm

Kök NB 9,8862 kvm

Toalett NB 3,105 kvm

Matrum NB 13,77 kvm

Vardagsrum NB 16,7628 kvm

Hall / syrum ÖB 11,9695 kvm

Sovrum ÖB 12,85225 kvm

Pia´s hundspa

Ska bli pool- och massage- rum för hundar med tiden

Källare 12,6716 kvm

Pannrum Källare 15,9088 kvm

Djungelrummet Källare 12,7642 m2

Hall / solrum Källare Kommer senare

Förråd Källare Kommer senare

 

Utrymmen m2 Skiss

Tomten

Utanför och innanför inhägnad

Ca 1,800 kvm

Enkel skiss som på inget vis är i skala utan högst amatörmässig. Måtten är högst uppskattade utifrån stegmetoden och räkning av hundgrindar (som ger mer exakta mått som jag avrundar till närmaste halvmeter). Fler mått kommer sen. Sträckad linje är staket och altan. Heldragen linje är hus/byggnader. Skogshagen är ca 650 kvm (det är det som är kvar av den första hägnaden här färdigställd mot skogen år 2002 och på den tiden gick ända fram till huset). Alla hundar släpps dagligen ett tag i skogshagen så längde det inte är allt för mycket snö, då går den hagen bort för tillfället, då jag inte skottar den hela vägen runt. Den stora/höga hagen är ca 400 kvm, där har hundarna tillträde hela dagarna via hundlucka i vardagsrum och via hundlucka i hallen. Den lilla hagen är ca 230 kvm (några förflyttningar av nät har skett sedan skissen ovan). Gästhagen är ungefär 70 kvm (några förflyttningar av nät har skett sedan skissen ovan). F o m juni 2017 är gästhage, den lilla hagen och parkeringen en stor hägnad på totalt ca 350 kvm där hundarna går ut hela dagarna via hundlucka i köket. Hagen utökas bit för bit vartefter inskaffande av nya nätsektioner att utöka med. Längst till vänster på skissen är byvägen, den är i söder från vårat hus räknat. Längst till höger är skogen. Skogen vätter alltså mot norr. De andra två sträckorna vätter mot grannar.

 

Utrymmen m2 Skiss

Tomten

Utanför och innanför inhägnad

Ca 1,800 kvm

Ny skiss 2018-07-04. Hela bilden ska motsvara hela tomten. Streckade linjerna är staket/stängsel. Tjock linje är byggnader/hus. I övrigt som tidigare.

Enkel skiss som på inget vis är i skala utan högst amatörmässig. Måtten är högst uppskattade utifrån
stegmetoden och räkning av hundgrindar (som ger mer exakta mått som jag avrundar till närmaste halvmeter).

 

 

 

 

 

 

BESKRIVNING AV BESÖK ÖVERKLAGAN BESÖKSRAPPORT ANSÖKAN KENNELTILLSTÅND ÖVERKLAGAN FÖRVALTNINGSRÄTTEN YTTRANDE LÄNSRÄTTEN
180124 Svar på tal Dnr 282-947-2014 Ansökan kenneltillstånd Överklagan Mål nr 1965-18 och 2716-18 180718 509-18 +1965-18 + 2716-18
180529 Överklagan  Dnr 2042-2017 Överklagan kenneltillstånd Dnr 1833-2018    
180912 Överklagan Dnr 398-2018 Överklagan kenneltillstånd Dnr 1833-2018 nr 2    
190725 JBV 190822 Överklagan Dnr 6420-2018     Konsekvenser
190815 SKK 190822 Överklagan nr 2 (förtydligande) Dnr 6420-2018