Aktivering av valpar

 

Aktivering av valpar är viktigt för att få fram mentalt friska och sunda hundar.

 

 

Aktivering

Aktivering av valpar är av yttersta vikt om man vill ha fram mentalt starka och stabila valpar.

Att få fram valpar med stor kreativitet, framåtanda och glädje är egentligen inte så svårt, men kräver närvaro av människan. Först avlar man endast på bra temperament. Sedan är man inte elak mot valparna och skyddar dem mot elaka människor och andra elaka djur. Sedan låter man dem få mycket olika erfarenheter under tidig ålder, så fort de är vakna och inte äter.

Olika aktiviteter kan vara mycket olika saker.

T ex träffa mycket människor. Bli tittad på tänder. Ställa dem som utställningshundar. Klippa klor. Borsta på dem. All typ av vård som ändå ska göras. Massage. Ge dem många olika leksaker. Rulla bollar åt dem. Ge dem en spegel att titta i. Umgänge och lek med andra djur. Gå på ett prasslande papper. Ha halsband på. Prova kläder (enbart prova, inte att gå runt i långa stunder). Gå promenader. Åka bil. Lägga en långplåt upp och ner med godis på, så de lär sig gå på "ihålig" metall som t o m kan smälla till. Aktiveringssaker med godis i av olika slag. Katt-tunnlar. En tom toa-rulle med ett hopknycklad pappersark i var ände och en godis i mitten. Lära dem att stå snyggt på golvet/marken. Leka med en trasa, gärna väldigt lång. Leka med en pinne, gärna extra lång. Få flera olika tuggleksaker. Ha koppel släpa efter sig när de går. Slå in paket som de får öppna. Vistas i olika rum och på olika platser inomhus och utomhus. TV. Radio.

Ser man till att ha mycket leksaker åt hundarna så kan det vara mycket hjälp att bara kicka till åt en leksak varje gång man går förbi, om valparna är vakna.

Kopplingarna i hjärnan utvecklas ju mer de stimuleras, framför allt om man stimulerar valpen i rätt ålder för varje utvecklingsfas. Vi människor har inte fått kläm på i vilka åldrar vilka beteenden utvecklas mest så för oss blir det att aktivera allt vi kan, men för den delen vara noga med att valparna får sin sömn också + får gott om tillfällen att utveckla ett friskt och sund ät-beteende av bra mat. Denna stimulans tillsammans med allmän rengöring och skötsel är i stort sätt vad praktisk hunduppfödning handlar om. Teoretisk hunduppfödning kräver naturligtvis påläsning i anatomi, ärftlighetslära o s v.

Utvecklas inte valpars hjärna i rätt ålder så stängs fönstret till den kopplingen i hjärnan. Den går oftast att öppna senare via andra kanaler men inte med samma kreativa resultat.

 

 

Olika aktiviteter

Det behöver inte vara så komplicerat med olika aktiviteter. Man "tager vad man haver" räcker väldigt långt, bara det. Se bilderna.

 

Tofflor roar valpar.

 

En väska som valpar får undersöka när jag packat den.

 

En hundleksak som knytits fast och valpar kan ha dragkamp med.

 

Att vara med hundar av annan storlek skapar
perspektiv för en valp och aktiverar deras hjärna.

 

Att vara med hundar av annan storlek skapar
perspektiv för en valp och aktiverar deras hjärna.

 

Att vara med hundar av annan storlek skapar
perspektiv för en valp och aktiverar deras hjärna.

 

Vara ute med olika vuxna hundar är så spännande för en valp.

 

Åka bil och träffa barn är viktigt valpar får vänja sig vid.

 

Katt tunnel till dvärghundsvalpar är så skoj.

 

Gå på promenad med valpar och vuxna hundar i varierande storlek.

 

Gå i band är viktigt och aktiverar valphjärnor.

 

När det är "slut" i ett filmjölkspaket finns det oftast mer fil kvar i paketet. Dessa tomma paket kan man låta valpar få.

Gör inte allt så krångligt. Bara gör det du brukar och låt valparna vara med och undersöka allt.

Våga vara lite "busig", lek och ha skoj!

Glöm inte att ha kul med din valp.

 

 

En balansplatta kan bli väldigt rolig för en hundvalp.

 

Att få vara mede vuxna hundar när de går
på band kan nyfikna valpar nappa på.

 

Aktivering av valpar

Valpar som inte får varierande erfarenheter när de är små får inte samma intelligens. Aktiveras valpar så utecklas synapserna i hjärnan och hunden kommer koppla mycket bättre i sitt tankearbete, de lär sig räkna ut saker på en annan nivå än hundar som bara gått i en valphage utan leksaker, utan vänliga människor som pratat och lekt med dem, utan att få gå utanför hagen som t ex starta gå ut för att så småningom bli rumsrena o s v.

Vissa lärandeperioder är viktigare under tidig ålder än andra. Bl a gäller det skällande, åksjuka och rumsrenhet. Grunden läggs här tidigt till ett framtida korrekt beteende.

 

 

Man kan också använda vissa aktiveringar för vuxna på valpar också. Använd sunt förnuft.

Aktiveringstillbehör.

 

 

En varning, de som vill ha en dum hund bör inte skaffa en här!

 

Uppdaterad 2018-07-12