Sista minuten råd

 

Jag upprepar samma sak om och om igen till samtliga nya valpägare med Pia´s valp på väg hem. Till sist är det lätt att känna sig som en papegoja, vilket jag inte längtar efter.

 

Här kommer det några sista minuten råd till vaälköpare som ska hämta sin kommande familjemedlem:

 

 

Vid hämtning

Glöm inte koppel/halsband (ett retrieverband funkar på alla storlekar av hund) och vattenflaska + vattenkopp. Ta vatten hos uppfödaren så får hunden med sig första vattnet från uppfödaren.

 

 

Mat

Valpar kan få så mycket nytt i början i sitt nya hem så de ibland glömmer att de måste äta eller inte har tid att äta upp. Har valpen en bra vikt och ett bra hull som Pia´s hundar har när de lämnar oss så är det ingen fara. Valpar/hundar säljs inte av oss förrän de har bra hull och ett duktigt ätbeteende.

Gör man en stor affär av det och/eller börjar blanda i godare sorter så är det mycket stor risk att hunden blir mager med dålig aptit för resten av sitt liv.

Pågår det knappa matintresset under endast en eller två dagar så tar man ner och upp maten efter bestämda mattider och sedan lossnar det utan att man behöver oroa sig över detta.

OBS! Tar man på sig valpar/hundar från oseriösa säljare, hundar som är magra, sjuka eller för små hundar så gäller inte detta, då gäller det att rädda livet på hunden i första hand.

Maten som hunden får med sig är den som hunden är van vid. Den är till för att använda, oavsett vad ni tycker om fodret. Ge INTE hunden annat än vad jag, eller uppfödaren, sagt hunden är van vid.

När hunden känner sig ordentligt hemma så kan man sakta byta till nytt foder.

Att riskera att hunden blir sjuk för att nya ägaren har bråttom är INTE snällt mot hunden.

Den största fodergivan en hund får är vatten, det är fullt tillräckligt till att börja med att hunden byter vatten, vilket är oundvikligt om nya ägaren inte delar vattenkälla med mig/uppfödaren.

Mer om hundmat.

 

 

Rumsrenhet

Vill ni ha hunden rumsren. Följ några enkla råd. Direkt när valpen vaknar, lekt och/eller ätit, ta ut hunden på närmaste plats där ni kan rasta hundar. Håll er på den fläcken till hunden gjort sitt. Om hunden misslyckas inne torka noga. Följer man denna rutin gång på gång de första dagarna är hunden rumsren sedan.

För att få hundar rusmrena är det A-O att man skurar noga inne där hunden misslyckats. T ex om en valp gör en pöl, torka upp med rikligt med papper. När det är torrt, torka med ett nytt rent papper. Spraya sedan på något rengöringsmedel och torka igen med nytt rent papper. Hunden har ett luktsinne som är så överlägset så vi kan knappt föreställa oss. En plats som luktar kiss är för evigt märkt som toalett för en hund.

Mer om rumsrenhet.

 

Som vanligt utvecklas sidan vartefter jag får frågor. Det kommer mer senare.

 

Uppdaterad 2018-07-12