Mentala störningar och hundägande

 

Människor med mentala störningar som hundägare är ifrågasatt av många.

Många människor som har olika former av mentala störningar har hund.

Väldigt många med mental störning väljer hund för att slippa människor och ändå ha värme och kärlek, dessutom utan att hunden ställer motkrav för kärleken den ger.

En del låter sina mentala problem påverka hunden/hundarna så djuren skadas.

De flesta inte.

 

 

Mentala störningar, vad är det?

Först en liten lektion i mentala störningar.

Alla människor har någon gång haft mental stödning eller kommit i nära kontakt med människor med mental störning.

En del känner inte till att de har eller har haft mental störning.

Väldigt många vet inte att deras nära och köra har eller har haft mentala störningar.

Vem som helst kan få mental störning.

Exempel: Bryter du benet och inte längre kan spela fotboll på ett tag och fotbollen betyder mycket för din fritid, så får de flesta en tillfällig mental störning. Med detta exempel så förstår nog ALLA tänkande människor att nästan alla av oss går igenom tillfälliga mentala störningar, vare sig vi vet det eller inte.

Man kan också säga att nära nog alla i vår del av världen får mer eller mindre mentala störningar när hormonerna börjar rusa i kroppen på oss människor. D v s när man kommer i puberteten. Det är inte ovanligt att det är under den perioden som hunden betyder mest för en människa i hela deras liv!

Barn som har en svår barndom och uppväxt och har tillgång till hund får ofta ett nära förhållande med hund. Ibland stannar det intresset kvar för livet! Jag själv är en av dem, jag vigde mitt liv på hundens altare. Hundarna är mitt livsblod. Det innebär inte att man är dålig att sköta hundar.

 

 

Mental störning och hundägande

Det är väldigt många som har återkommande mentala störningar av olika grad och modell som har hund, och de flesta är så tacksamma för allt hunden helt osjälviskt ger dem så de behandlar ofta hunden bättre än sig själv!

Några få är så självupptagna eller mentalt sjuka så de inte varken förstår vad djuren behöver och/eller orkar inte sköta sin hund, eller hundar (eller andra djur).

När vi först som sist har konstaterat detta så kan man också säga det samma om andra saker.

Läs om texten och ersätt texten "mental störning" med "folk som använder dubbela lager på toapappret". Vi skulle väl inte ta ifrån alla hund som använder toapapper med dubbla lager, eller?

 

 

Varför hund?

Varför väljer många som har mentala störningar att ha hund?

Först som sist, de flesta som har hund har eller har haft mental störning och däremellan finns inget samband, av den enkla anledningen att de flesta människor är eller har varit drabbade.

Sedan har vi de som skaffar hund eller får närmare gemenskap med hund, för att det känns bra p g a den mentala störningen.

Som jag förstått har flest människor som har mental störning och kännt något bra av sysselsättning och hobby valt hund av de olika sorters sällskapsdjur som finns.

Varför sker då det? Jag kan bara spekulera.

Alla vanliga sällskapsdjur kan man i regel få oförfalskad kärlek av så därvidlag finns det mycket att välja på.

De allra flesta normala hundar är full av glädje och energi, de klarar i regel extremt mycket och intensivt intresse från en människa. De tröttnar i regel inte. De kan springa i timmar, eller bli klappade i timmar, de bara njuter!

Många med mentala störningar som väljer att leva med hund har mentala störningar p g a att de blivit svikna och illa gjorda av människor. De flyr in i hundens värld. Tryggheten med hunden är inte bara att den är där.

Hunden kan larma när någon kommer och förbereder så ägaren på kommande möte. Hunden är i regel effektivare än larm, då den har ett rörligt intellekt och kan vara på hela fastigheten. Larm fungerar endast på begränsade ytor och platser under begränsade omständigheter. Hunden larmar för allt som är onormalt eller ovanligt.

Hunden kan följa sin ägare nästan överallt i stort sett hela tiden dygnet runt och därför alltid finnas vid sin människas sida, till hands, oavett när och vad och var. Det kan ingen människa göra, hur nära man än står sina närmaste.

Vaknar man mitt i natten av "mardrömmar" finns hunden vid ens sida.

Är någon "elak" så kan man vända sig till hunden och få tröst och närhet.

Blir man rädd och undrar om någon eller något vill en illa behöver man bara titta på hunden för att se om det är något hotfullt på väg.

Är man ute behöver man bara se på sin hund för att veta om man är trygg.

Detta utöver att hunden är världens bästa vän, lekkamrat, sällskap, motionspartner och allt annat som hunden skänker.

 

 

Egen erfarenhet

Jag har några gånger (ytterst få med tanke på antalet hundar jag sålt genom åren) släppt iväg hundar som helt uppenbart inte fått ett bra liv. Var och en av de stackars hundarna är som ett ärr i min själ. Ingen av de hundarna har dock kommit till hem med personer med mentala störningar som gett hunden ett dåligt liv. Hundarna har haft det dåligt på andra vis.

Jag har genom åren sålt hundar till åtskillit med människor som haft mentala problem, och många gånger är det de hundarna som fått det bäst här i livet!

Men det sagt, jag gallrar hårt bland valpspekulanter. Tycker jag att något låter självupptagen och inte har det rätta intresset för hund så får de inte köpa här.

Folk med grava mentala störningar som inte har kapasitet att se till djur är i regel extremt självuppslukade, man genomskådar oftast dem som olämpliga djurägare mycket fort med lite erfarenhet.

Jag säger hellre nej en gång för mycket än en gång för lite. Sedan säljer jag inte till hem där hunden ska ligga själva hela dagar, jobbar man och inte kan ordna för hundar, så blir det ingen hund härifrån.

 

Uppdaterad 2018-11-15