Mina hundars mat

 

Överutfodring och blandning av olika sorters mat

Mina hundar är allmänt sett väldigt matglada. De slukar det mesta. Speciellt då hundar som är födda hos mig eller varit hos mig sedan de var väldigt unga. Vissa människor vill gärna bryta udden av det och tycker att hundar ska vara slöa vid matskålen, att det skulle vara ett "bevis" på att hundarna får tillräckligt med mat.

Om en hund får tillräckligt med mat eller inte ser man på hundens hull. En hund som äter håglöst anser jag snarare inte har självbevarelsedrift och kan t o m vara en utmaning om den blir sjuk. Alltså i min värld inget att sträva efter.

 

 

Mina hundars utfodring

Den dagen (februari 2012)  jag bestämde mig för att prova Eukanuba (igen) var min lyckodag!

Avförigen hos halva gruppen, de som hade blivit väl runda, blev helt annorlunda på 1 vecka! De fick enbart Eukanuba nu.

Några få hundar fick under en övergångstid två foder, Eukanuba + det gamla. Efter två veckor var de också helt förändrade och förbättrade i avföringen!

Jag hade glömt av hur fina skitar ska se ut. De blev mörkare, mindre, luktade inte så fruktansvärt starkt längre, de blev lagom hårda istället för smetiga. Det fantastiska var att under samma tid hundarnas avföring ändrades slutade samtliga hundar nästan helt äta skit!

Efter ytterligare justeringar i utfodringen blev det till sist endast kvar Eukanuba och Eukanuba puppy.

I juni 2013 får hundarna tre fodersorter, Eukanuba Everyday för små/medelstora hundar och Eukanuba Everyday för stora hundar. Sedan Eukanuba puppy för små.

Sedan december 2013 får de hundar som tenderar fetma även Axess, men fortfarande också ovan nämnda Eukanuba Everyday för små/medelstora hundar, Eukanuba Everyday för stora hundar och Eukanuba puppy.

Sedan februari 2014 köper jag 10 kg torrfoders säckar på Lidl, Orlando, röd påse, de ÄLSKAR dessa stora köttbulle liknande kulor, så de har vi som vardagsgodis åt hundarna, på promenader och liknande.

Som fingodis använder vi fortfarande (sedan många år bakåt) Orlandos pinnar, 100 % kött, också inköpta på Lidl, alla mina hundar, utan undantag, ÄLSKAR dessa pinnar.

 

När det gäller uppmatning av hundar använder vi gärna olja som tillägg.

 

 

 

Från 2016

Vuxna hundar utan några problem med för tunnt hull eller andra tillfälliga förändrigar (som t ex dräktighet) får Orlando och Axess, valfritt. De väljer alltså själva. Det går åt ca dubbelt så mycket Orlando än Axess här, det säger en del om smakligheten och hundarnas behov (läs mera längre ner under rubriken "hundar känner skillnad på fodersorter").

Hundar som tenderar att bli tunna, är växande, är sjuka så de behöver extra näring, är gamla, är dräktiga, digivande o s v får ovanstående + Eukanuba (valp+vuxenfoder för små hundar). Vissa som jag måste jobba med vikten på får dessutom olja i maten vid behov.

Vid akut uppmatning tar jag till MUCH B.A.R.F. basic (kyckling eller nötvom) vid behov. Det finns också en med kalkon men det är inte mina hundar så förtjusta i så den sorten köper jag inget mera. Jag kan också ta till burkmat som jag mosar med uppblött torrfoder. Jag varierar men använder ofta ICA Basic röd/vit fyrkantiga folieformar med en slags paté, eller ICA Basic röd/vit plåtburkar med oxkött. Orlandos fyrkantiga folieformar. Eller helt enkelt vad jag springer på. Det förhöjer smak och lukt och kan motivera hundar att äta det där lilla extra. Tack och lov är det extremt ovanligt att jag har hundar som behöver akut uppmatning. Oftast händer det när jag tar hand om hundar som står på gränsen till att svälta ihjäl i kombination med allvarlig sjukdom som gör att hunden riskerar att dö.

 

 

Jag köper ibland någon extra säck av något foder som är annorlunda mot de jag har. Speciellt när jag har växande valpar i huset. Det är bra för dem att få lite extra snacks av annan sort lite nu och då så deras magar tål all omväxling som de flesta sällskapshundar utsätts för så fort de lämnar oss uppfödare. Just nu (dec -16) fick jag tar i en säck Nordic by Nature (Lamm) till halva priset. Jag har gjort av med ca 5 kg senaste månaden, så det är alltså inga stora mängder av dessa extra sorter som jag använder.

 

 

2017

I princip samma matning som 2016 med extremt liten variation.

Jag vill bara tillägga att de hundar som jag MÅSTE ge det där lilla extra, olja eller t o m MUSH är i regel sådana hundar som flyttat till oss och haft klent hull vid ankomsten eller t o m varit sjuka när de flyttade hit, vilket tyvärr har ökat med åren. Förr var det sällan man fick sjuka hundar när man tog på sig valpar eller vuxna hundar, numera är det dess värre mycket vanligt att man ser att hunden är sjuk när man fått hem den, i alla fall när man köper svenska hundar.

 

 

2018

I princip samma som 2017. Eukanuba har på senare tid varit Adult kyckling istället för Everyday.

Axessen har vi fasat ut, då hundarna äter så lite av det och istället har det blivit Best Friend Balance (Dollar store säljer detta) som mina hundar gillar lika mycket som Orlando röd.

Orlando röd har de gjort om lite och även Orlando blå, så nu har jag både blå och röd till hundarna då mina hundar gillar båda numera.

I övrigt som tidigare.

 

 

Extra mat/mellanmål

Mina hundar får någon form av mellanmål flera gånger i veckan, något av t ex: morötter, hårt bröd, kålrot, kol, mandarin, gurka, banan o s v. Det är något som jag givit mina hundar i över 25 år, om inte hela tiden som hundägare, d v s sedan 1970-talet.

I början (på 1970-talet och därikring) var det med korvsnuttar, ostkanter, frukt o s v som hundarna fick, alltså matrester. Men sedan när rester inte räcker till alla hundar så köper jag storpack av mellanmål som hundar gillar. Då blir det ofta något av det ovan nämnda.

De "vanliga" matresterna går naturligtvis i hundarna som vanligt, idag efter behov hos individerna.

Alla valpar som föds här får lära sig att äta lite matrester, så deras magar ska vara härdade inför kommande flytt. Jag kan t ex koka spagetti och ge valpar, göra iordning extra mycket pölsa så det ska räcka till att också ge en del till valpar o s v.

 

 

Hundar märker skillnad på olika foder, (mina egna personliga iakttagelser och erfarenheter)

Jag ger mina hundar två olika sorters "billiga" torrfodersorter. Det ena har 20 % protein/9 fett och det andra har 18 % protein/8 fett. Dessa står framme hela tiden.

Sedan utfodrar jag med Eukanuba (2 olika soter, en för vuxna hundar och en för valpar) dagligen, antal gånger och vilken sort efter varje enskild hunds livssituation.

Foderåtgången (per hund) av fodret som står framme hela tiden ökar och minskar, helt och hållet beroende på årstid. Foderåtgången ökar höst-vinter. Minskar vår och är väldigt låg på sommaren.

På hösten ökar åtgången till ca 50 % av fodret som har 20/9. Kalla perioder under vintern ligger 20/9 fodret också på ca 50 % förbrukning.

Andra årstider är åtgången på 18/8 fodret ca 75-85 %.

Man kan tycka att när skillnaden i värde är så litet mellan de två billigare fodren så borde det göra väldigt lite skillnad, som hundar inte kan märka skillnaden av effekt, fast det gör de.

Uppe på det reglerar jag portionerna Eukanuba efter hull och livssituation, som alltid.

Hundar vet vad de behöver, om de får chansen att lära sig. Naturligtvis vet de inte värderna, men vad de gör med deras kroppar och när något fetare foder eller något magrare foder behövs. Förutsättningen är naturligtvis att de först har blivit vana vid att ha tillgång till och kunna välja mellan olika sorter.

Då jag haft foder framme alltid till mina hundar, sedan 1977-78, med mängder av hundar (totalt 1,000-tals hundar) och olika sorter, allt från S:t Berhard, Basset Hounds och Chihuahua, och massor där emellan, så har jag haft god chans att se detta i massor av år.

Förr (senare delen av 1970-talet hela 1980-talet och större delen av 1990-talet) blandade jag olika sorter (oftast minst 8 olika sorter samtidigt, billiga och dyrare foder huller om buller) och hade blandningen i samma skål och hundarna stog och petade ut de sorter de ville ha. Då såg jag hur intresset för vissa sorter ökade och minskade, men det var svårt att förstå varför och dra slutsatser om varför. Då trodde jag att det berodde på smak och att smaken varierade, t ex att hundarna tröttnade på vissa sorter mellan varven. Då slutade jag med den sorten ett tag för att komma tillbaka med den senare, och då brukade de gilla den igen. Det var alltså slutsatsen jag drog på den tiden, som jag idag inte tror på längre.

Med åren nå när de får billighetssorterna i varsinna skålar har jag sett skillnaderna i vilken sort de föredrar vid olika perioder och förstått att det är bättre jag hjälper hundarna att få ta det de vill ha utan att sprätta ut kulor över hela golvet.

Numera (sedan många år tillbaka) är det alltså endast två sorter som de har ständig tillgång till, och då, som sagt, var sort är i separat skål. Jag kan därmed se och förstå skillnaderna på ett helt annat sätt än när jag blandade allt huller om buller.

Uppfödning av valpar: Jag har fött upp 100-tals valpar med den modell som jag numera använder till valpkullar av olika sorter, Podengo Grandes, Chihuahuor, Japanese chin, Yorkshire Terriers och Italienska vinthundsvalpar.

Alla 4 sorter foder vi använder numera står framme torrt hela tiden till valparna, förutom uppblött valpmat som också står famme hela tiden åt mina hundars valpar.

De valpar som är lite tunna får extra "god" uppblött torrfoder med iblandning. Ofta iblandat burkmat, Much eller liknande "godis" som jag serverar separat till de valpar som behöver extra, de får flera gånger om dagen allt efter behov.

När de valpar som inte har så bra hull inte behöver den extra hjälpen längre och ändå håller ett sunt och friskt hull så är valparna som är till salu försäljningsklara, inte förr.

Något jag lagt märke till genom åren är att speciellt "tjocka" valpar, sådan valpar där fläsket skvalpar kring kroppen på dem när de springer runt börjar äta "billighets"fodret väldigt tidigt i livet. Inte ovanligt redan vid 6 veckors ålder. Sedan ökar de snabbt att äta detta foder istället för "dyr"maten som är torr och blöt.

Det är som om t o m små valpar förstår att de kan äta mer utan att bli otympligt tjocka när de håller sig till billighetsfodret. Ingen vill gå hungrig hela tiden, så om valpen kan välja mellan att äta mycket och hålla sig bra i hullet eller äta så de är mätta och bli fläskiga så de inte kan röra sig, föredrar t o m 6 veckors valpar att slippa övervikt.

Både vuxna och valpar som är rundare kring magen slänger sig över morötter och liknande extra begärligt, som om de gör allt för att hålla nere vikten. Vissa få hundar gillar inte dessa extra "mellanmål", men de tjocka ÄLSKAR dem, utan undantag, genom alla år.

Nåja, det har funnits undantag under kortare tider, när jag tagit hand om vuxna hundar som varit tjocka och inte lärt sig äta t ex morötter, kål, hårt bröd o s v från de föregående hemmet/hemmen. När de väl kommer igång och fått smak för godsakerna går de inte att stoppa!

Det kan ta upp till några månader ibland innan de vågar testa, men med tiden kan de inte motstå att smaka när de ser hur nära nog alla våra hundar ÄLSKAR dessa mellanmål.

 

 

Foderbyte

Tyvärr ser det ut som om jag får lov att byta hundfoder till mina hundar. Det är inget som gör mig glad... Anledningen är att jag måste ha internet och mejl för att kunna få eukanuba. Mycket tragiskt. Här startar nu eventuellt ett limbo av att testa foder, så får vi se vad jag landar.

Så börjar jag med Doggy. Det som gör mig MYCKET förvånad är att valpfodret är lika stort som de vuxna hundarnas bitar. Sedan är det lite ovanligt att valpfoder är ljusare i färgen än vuxenfoder, här är det tvärs om, men det finns kanske en förklaring till detta.

 

Doggy för vuxna små hundar till vänster nedan.
Doggy för valpar till höger nedan.

Photo: AH

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström