Lyssna på och lär dig förstå din hund

 

Vissa saker är ofta lätt för hundägare att förstå.

Hunden går till dörren, den vill ut.

Hunden går till vattenskålen, den vill ha rent vatten.

Hunden går till matplatsen, hunden vill ha mat.

Hunden går till hundgodisskåpet, hunden vill ha godis.

 

Om man i sådana situationer rusar till hunden och tillgodoser dess önskningar så skapar man en stressad hund.

Om man säger åt hunden att lugna ner sig och tillgodoser hundens önskemål när den är lugn så skapar man en harmonisk hund som gärna sammarbetar med dig.

Om man struntar helt i hundens önskningar konsekvent hela tiden, så skapar man en hund som inte bryr sig så mycket om sin ägare och som blir psykiskt i obalans, som ofta med tiden leder till fysiska åkommor.

 

 

Skämma bort sin/a hund/ar

Skämma bort har fått en negativ klang. Det behöver det inte ha.

Människor som man ger "allt de pekar på" blir att ta "gåvorna" för givna. Nästa steg för människor är då väldigt ofta att de fodrar allt de pekar på. De gör allt för att få det de vill ha. De kan också prova att bli riktigt elaka för att få det (vissa människor är galna nog att ge dessa barn "allt" och sedan skapar de "elaka" människor).

Hundar däremot kan du ösa över med hur mycket SAKER som helst utan att de blir skämda av det.

Däremot om man ger hundar sådant som är farligt för dem, är det en annan sak, då fördärvar man för hunden.

Liksom att ge hundar aktivitet regelbundet är ett undantag, DET kommer hundarna sedan att "tjata" på dig att få om du efter en tid upphör.

Däremot är hundar lätt omtränade, så det går bra att träna bort.

Det som här skiljer sig från människan är att människan ofta blir "elak" i sitt fodrande, men det blir inte hunden. Människan måste man därför se upp så man inte överöser med för mycket på fel sätt (mitt råd: dra alltså i bromsen så fort barn fodrar). Det fördärvar psyket på människor, men inte på hundar.

Varför fäster sig inte hundar på samma vis vid saker som vid aktivering? Enkelt, en hund är inte så jätteinstresserad av en massa saker, den klarar sig bra utan nära nog allt vi köper dem som inte är mat, mediciner m m.

Ta t ex hundsängar, den tar vad den hittar att sova på när den är trött. Hunden hittar saker att leka med, pinnar, kottar, sin svans etc, om inget annat bjuds. Kläder till hundar ska vi inte prata om, hunden har PÄLS! Hundar mår bäst av att härdas för att hålla sig friska!!! Det gäller även hundar utan päls, så slipper de hudsjukdomar.

Därmed är det inte sagt att alla saker vi ger hundar berikar livet för hundar. Speciellt för de som inte får aktivering tillsammans med familjen!

Hunden ÄLSKAR däremot aktivering. Speciellt när det är tillsammans med den älskade flocken. Det är det bästa och finaste du kan ge din hund!

En av fördelarna med hund är alltså att man kan skämma bort dem med hur mycket saker som helst, utan att hunden blir att ta det för givet. Hundar blir inte fördärvade av att få allt som är bra för dem. Det blir människor.

Om hunden skämms bort med aktivering är det heller inget som skämmer hunden på minsta vis, tvärs om! Hunden blir bara gladare, får ett rikare liv, ger därmed mer tillbaka till sin omgivning.

Det viktiga är dock att se till att det hundarna får är bra för dem, och inte förväxlad med det som vi människor tror är bra för hundar.

För att veta skillnaden måste man förstå hundar.

 

 

Plötsligt ändrade beteenden

Om hundar plötsligt ändrar beteende beror det på något. Om man bara umgås med sin hund så brukar man förr eller senare förstå varför. Man får följa hunden och se vad som är på gång.

Närma dig hunden och avvikelsen med upptäcktlusta och nyfikenhet, och framför allt lugn. Då ger man hunden signalen att allt är lugnt då du är där och ger signalerna att du är lugn.

Om det t ex brinner (det har hänt mig) så gäller det att vara lugn och systematiskt ta rätt på eldsvådan och situationen.

Om det t ex är en vän på besök så välkomnar man vännen. Är det en främling så tar man vänligt reda på vad främlingen vill.

 

Följer man upp hunden hela tiden och håller sig lugn och reder ut situationen, så kan hunden känna sig trygg och omhändertagen.

 

 

Exempel:

I 2 ½ dygn har mina hundar visat ett stressbeteende som inte är vanligt för dem (181002). De har om och om igen RUSAT ut och haft lätt till att skälla. Det är på ingen vis likt mina hundar. Jag har försökt se vad det är frågan om, men inte sett någonting.

Hundarna har varje gång sett något bakom vår gård, mot skogen till, alltså bort ifrån vägen. Normalt när de larmar är det när hundar går utanför våran grind eller folk går in på vår gård. Nu larmar de mot skogen, alltså i motsatt riktning, med en skarpt ljudnivå, inte den vanliga larmnivån.

Denna kväll fick jag reda på att det har gått en varg omkring i byn de senaste 2 ½ dagarna. En granne har bl a mist en kalkon.

Efter detta gick det ett par dygn, sedan rusade hundarna mot framsidan några gånger på eftermiddagen, sedan har det inte förekommit något mer.

 

Alltså när hundar beter sig så här avvikande, så får vi inte låta det bli vardag. Det är lätt hänt att man bara släpper efter och låter hundarna. Det finns åtskilliga hundar som efter att ha uppfört sig bra blir skälliga och stressiga efter en sådan händelse. Allt för att ägarna förstår, vilket är bra, men tror att förstå är det samma som att tillåta beteendet.

Vi som människor bör ge våra hundar signalerna att vi tar hand om problemet, händelsen och reviret. Då förstår hundarna att de trots allt kan vara trygga med oss.

 

Hundar som t ex blir skrämda, t ex av en annan hund, det är samma sak. Många hundar blir permanent förstörda efter en händelse, då ägarna blir stressade och nervösa, så hundarna förstår att de inte har något beskydd från er, då ni är för veka och rädda.

 

Lyckliga, busiga valpar.
Photo: AH

 

 

Lyssna på din hund och förstå när du ska eller inte ska tillgodogöra hundens önskemål

Vi måste respektera varje hunds önskan och vilja som bottnar i hundens behov. Alla är olika, så också hundar. Alla har sina behov.

Ta t ex en polarhund jämte en nakenhund.

Alla med sunt förnuft inser nog att polarhunden vill ha kallare och kanske även hårdare underlag, för att få det svalt nog. En polarhund som får för varmt kan t o m bli sjuk. Först kan t ex pälsen ta skada. Sedan hullet/underhudsfettet. Huden riskerar därmed att ta skada. Därmed kommer hela deras försvar mot kyla att slås ut.

Medan nakenhunden som inte har inbyggd stoppning säkert vill ha, och behöver, mjukare underlag och kanske t o m varmare yttre temperatur. Allt för att de inte ska få skadat skinn och få andra bekymmer.

Sedan finns det individuella skillnader.

Det finns alltid undantag, bl a så får vi inte glömma att hundar som blir sjuka kan få andra behov än den normalt har.

Detta är endast ett exempel, men många andra exempel går att belysa. Vi måste lyssna på vår hund!

Sedan har vi lagar...

Enligt lagen ska varje hund ha tillgång till mjuka liggunderlag.

Det är tur att myndigheter inte säger att vi ska lära alla hundar att ligga på dessa underlag. Då hade många svenska hundar riskerat sin hälsa.

 

 

Egna erfarenheter av sjukdom och hund

Hundar är helt fantastiska. Om man kan läsa dem och förstå dem, ännu mer fantastiska!

Mina hundar ville lukta mig på fläckarna när jag hade melingt melanom. Det är INTE vanligt att mina hundar sätter nosen på en speciell fläck och drar in andan allt det orkar. Endast då har jag sett det beteendet på hundarna.

Mina hundar ville lukta mig i halsen när jag hade en varfylld böld växte i bukhålan, allderles intill levern. Efter jag var opererad fortsatte de att lukta mig i halsen lite nu och då, det upphörde tre månader efter operationen, då slutade jag dessutom att ha de sista små symtomen på problemet, även om de största symtomen avtog direkt efter operation.

Mina hundar vill lukta mig i halsen, det startade för fyra dagar sedan. I förrgår morse bröt en mycket konstig förkylning ut. Jag tror jag har covid. Vi ska se sedan på provsvar. Jag får lov att kontakta vårdcentralen på måndag om det.

Det som var lite oturligt är att jag precis hade tillfrisknat efter operationen 201230.

Sedan har vi börjat byte av medicin (april -01) och är 1/4-del klara (maj -01), så det bytet ser ut att vara hela sommaren.

Samtidigt denna "förkylning". Som sagt, dålig tajming.

Det är en konstig förkylning, något liknande har jag aldrig varit med om. Trött, ibland ont i halsen, ibland ont i huvudet, ibland ont i lederna. Ont i ögonen och öronen tidvis. Plötsligt fryser jag. Plötsligt svettas jag. Tvingar jag mig att genom tröttheten att göra något fysiskt, så får jag inte luft som jag borde. Så kommer plötsligt några timmar där jag känner mig helt frisk! Det är sjukt!

Mer om mina funderingar kring covid.

 

 

Ge hunden ett bra liv

Ju mer man lär känna hundar och förstå hundar, ju lättare blir det att ge hundarna ett bra liv. Ju mer får man också tillbaka av att umgås med hundarna. Det är en vinn-vinn situation. När man som hundägare har en bra relation med sin hund så blir det bättre för omgivningen också.

 

Hundar som är störda i sitt beteende är det för att ägaren inte förstår dem och därför inte kan ge dem det som hunden behöver för att må bra.

 

Hundar som är harmoniska och välanpassade har i regel ett bra liv.

 

Vad behöver hunden? Bra mat. Bra motion för kropp och själ. Rent. Tillräckligt med vila. En trygg ägare som den kan lita på och som förstår dem och deras behov.

 

Ger man upp så tillåter man sig att behandla sin hund illa.

 

Updated 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström