Hörsel

Hundens ljudvärld

 

Grundläggande

Hörseln är väldigt bra hos hundar. Hundar har ca 2 ½ gånger bättre hörsel än människor har.

En hund uppfattar ljud fyra gånger längre bort än människor och dubbelt så ljusa/höga toner som en människa.

Om man tror att man ska använda högre röster eller ljud för att hunden ska höra bättre i en bullrig miljö, är det fel. En hund urskiljer en viskning på väldigt långt avstånd, i en enormt bullrig miljö.

Ljud är viktigt i hundens värld. Ljud kan man ranka som sinne nr 2 i hundens värld. Ett är naturligtvis lukt. 3 är ögon-syn.

Hunden är känd för sin goda hörsel.

Hunden har ett så kallat ytteröra, en tratt som fångar upp ljud och hjälper till att visa i vilken riktning ljudet kommer från. Ytterörat har en extra flik som förstärker signalerna. En hund med hängande öron har en något försämrad hörsel än en hund med stående öron, större öron ger bättre ljudupptag än små.

Olika hundar reagerar olika på olika ljud. Det mesta beror på erfarenhet eller träning av något slag eller modell av socialicering i valplådan.

Hundar blir skadade i öronen precis som människor. Speciellt om de utsätts för smällar och ständiga skrik och andra höga ljud, som människor.

 

 

 

Inlärd "dövhet"

En hund hör alltså oerhört mycket bättre än vi kan fatta. En hund lär sig snabbt att lyssna på sin ägare när den "menar allvar", vissa visat att de menat allvar genom att skrika. Då lär sig hunden att lyssna först när folk skriker, inlärd "dålig" hörsel, kallar jag det.

Lär man hunden "kom hit", så kommer den när man ropar "kom hit". Lär man hunden att det är inte allvar förrän ägaren säger att "nu lämnar jag dig", då lär sig hunden att inte lyssna förrän den signalen kommer.

Vill du lära hunden att lyssna först när det blir skrik eller vill du ha en hund som är lyhörd? Hörseln utgör inga svårigheter för hunden, det är endast träningen av människan som gör skillnaden.

Du får vad du gör dem till eller du får den hund du förtjänar.

 

 

Ljudkänslighet

Ljudkänslighet är hundar som reagerar på olika ljud, som t ex en kraftfull, ofta gäll stämma, ett prassen bredvid örat etc.

Många Collie-raser har detta eller har släktingar som lider av detta. Naturligtvis finns ljuskänslighet även på andra raser ibland.

Ljudkänslighet är var det låter som, de reagerar på alla "ovanliga" ljud och/eller ljud som hunden upplever med en viss skärpa.

Ljudkänslighet är medfödd eller förvärvad.

Att visa känslighet för endast ett enda ljud är oftast inte allmän ljudkänslighet, utan känslighet för ett ljud. Detta tränas lika som ljudkänslighet.

 

Lerduva. Mittsjö hand-made in Sweden.
THO 9130.
Bjällra. Pingla. Instrument. Tamburin.

 

Vissa hundar är mer känsliga på ljud än andra.

Hundar som inte är vana vid många olika ljud eller/och hundar som har negativa erfarenheter i samband med ljud är de som oftare än andra reagerar negativt på ljud.

 

 

Träna valpar förebyggande

Om man har valpar är det viktigt att man utsätter dem för många, snälla ljud. Även ljud som är höga. På det viset kan valparna växa upp utan att bli allt för ljudkänsliga.

Utsätts de däremot för höga, hårda ljud i samband med aggressivitet så blir hundarna att förknippa ljud med obehag.

Om de inte alls utsätts för höga ljud blir de oftast ljudberörda, tycker ljud av högre slag är obehagliga. Det blir inte ett tryggt liv för hundvalpar att växa upp i.

Att vänja valpar vid ljud med start redan i valplådan är otroligt viktigt för att ge valpen största chansen att växa upp och bli en valp som är orädd för olika ljud. Detta ger tryggare valpar/hundar t ex på nyårsnatten. Hunden slipper vara olycklig och stressad återkommande år efter år livet ut.

Rädsla för smällar kan tränas bort redan i valplådan.

Hundar som är valpar eller unghundar när det är en högtid med mycket smällare blir oftast inte skotträdda. Man har t o m gjort en utredningen som nu kommit fram till detta.

M a o utsätt valpar för smällare så de får leva ett liv utan skotträdsla.

Man kan t ex ha bjällror på halsbandet på valparna. Fördelen med dem är att de låter hela tiden så fort valpar rör sig. Valpen kan inte komma undan det, utan har bara att vänja sig, om den ens tycker det är obehagligt till att starta med.

Man kan ha vindspel av olika slag lite överallt som pinglar och låter i tid och otid. Fördelen med dem är att de låter oregelbundet lite överallt. Jag har aldrig haft en valp som reagerat negativt på detta, däremot vuxna hundar som jag tagit hand om som tyckt detta varit obehangligt till att börja med. Valpar som vänjer sig från början tycker inte detta är konstigt alls, utan tillhör vardagen.

Man kan ha många leksaker med många olika ljud i. Fördelen med det är att de låter mer ju mer i lektagen valpen är i. Då kommer träningen vid trevlig sysselsättning.

Dessa är bara några exempel på vad jag har på och till mina valpar.

Varje bra uppfödare borde utsätta valpar för massor av ljud, bl a smällar, under trygga förhållanden.

Vi vill ju inte att våra söta valpar växer upp och får ett liv med återkommande rädsla.

 

Klockspel. Klockor i keramik. Ljudspel.
Photo: AH

 

 

221107 Träning av valpar för uppfödare

När man har småvalpar är det lätt att gå på tå inför valparna. Låta den få tyst och lugnt, i all välmening. Problemet är att det är bästa sättet att få valparna att bli rädd för ljud. Valpar som får erfara höga ljud som valpar förstår att det är normalt med höga ljud och blir därmed sällan ljudskygga som vuxna. Det bästa är att introducera valpar till massor av olika ljud så de inte blir rädda av sig. Det som valpar ser som normalt, blir normalt resten av livet, under förutsättning att hunden inte blir skrämd och därmed lär sig att ljudet är farligt. Att vara snäll med valpar är INTE att gå på tå för dem. Mer om små valpar.

 

 

Köpa valp där ljudnivåerna är rätt för att få en hund som inte är överdrivet rädd för ljud

Att köpa valp där det är ett "satans liv" är inte alltid svaret för att köpa valp som inte är rädd för ljud. Om personen/familjen som är aggressiva mot varandra eller hundarna, speciellt i samband med höga ljud, så blir valparna tidigt lärda att ljud är farliga.

Svaret är inte heller att köpa hund där det är väldigt tyst och lugnt, då blir det konstigt och hos vissa hundar t o m skrämmande för hundarna när högre ljud kommer, speciellt när hundar har så god hörsel.

Är mamman ljudrädd så finns det risken att vid skarpa ljud under småvalp tiden så har mamman blivit rädd och då har valparna lärt sig att höga ljud är farliga.

En hundmamma som är orädd för ljud + många olika ljud med stor variation i samband med possitiva upplevelser ger hundar oräddhet för ljud.

 

 

Träna rädd valp/hund som redan har blivit ljudkänslig

En hund som en gång blivit rädd för ljud kan inte bli orädd för ljud genom att aldrig någonsin utsättas för dem.

En hund som är rädd för ljud måste tränas till att lyssna på de ljud som skrämmer dem.

Man får helt enkelt utsätta dem för så mycket olika ljud som möjligt. Alltid under trevliga aktivitet.

Ju yngre de är när man kan inleda träningen, ju bättre.

Bandspelare är bra att använda vid denna typ av träning. Ett band med blandade ljud man spelar upp gång på gång. T ex under promenader. Vid lek. Vid olika typer av trevlig aktivering.

Jag har under några perioder i mitt liv haft problem med hundar som rusar till dörren/grinden/staketet när de hör ringklockan eller hundar som skäller.

De hundar jag haft som reagerar på ringklocka har alla lärt sig det innan de kom till mig, alla utom en har bott i lägenhet, vilket jag finner intressant. Där, som då många gånger, har jag en egen åsikt om varför det blivit så, men det ska jag inte lägga ut om på denna sida.

Reaktion på ringklocka: Då ringer jag på klockan om och om igen, vid alla tider på dygnet, utan att något händer. Till sist upphör hunden med detta.

Reaktion på skall: Reagear de på hundar som skäller spelar jag in mina egna hundar när de skäller och spelar upp det om och om igen. Till sist bryr de sig inte längre.

Mitt första band som jag gjorde detta på var med min första schäfer, jag la in hennes skall mitt i flera låtar på ett blandband som jag hade gjort. Mitt i låtarna kom plötsligt hennes skall, och det tog inte lång stund innan hon slutade med skällandet. En idé som jag kom på själv. Detta var 1978. Redan då förstod jag att direkt hunden startar ett oönskat beteende gäller det att ta itu med detta omedelbart, då det inte blir svårt att bryta.

 

 

Klicker

Klicker tycks vara ett ljud som mina hundar rent allämt oftast finner väldigt obehagligt. När jag har valpar vänjer jag dem vid ljudet för att de i framtiden inte ska behöva uppleva skräck för ljudet så som de gör först när de kommer i kontakt med det. Ju yngre valparna är, ju fortare kommer de över det. Därför har jag övertag med att jag kan träna bäbisarna när de är riktigt små. Hundar som jag t ex köper in och då tränar när de är äldre tar det längre tid att träna bort rädslan för ljudet på.

Jag klickar helt enkelt när valparna är i full gång och leker. På detta vis kopplar valparna ihop det med vild lek och kan då förknippa ljudet med något skojigt. På små valpar (5 - 8 veckor gamla) tycks det behövas ca 3 - 5 tillfällen för att valparna inte ska bry sig om dessa klick längre.

Under senaste året (2018) har jag märkt att de som tillverkar klickers har förstått att ljudet varit för elakt mot hundar, så de har tonat ner det skarpa ljudet så förr var det mer som "en spark i ändan" medan nu är det mer ett dämpat klick-ljud.

 

Några av mina samlade ljud.

 

 

Ärftlig ljudrädsla

Att ljudkänslighet är ärftligt vet vi.

Att man däremot förstör nästa generation via mammor och hushållets andra hundar är något som det sällan pratas om.

Om man har en mamma som utsätts för ljud när hon har valpar och hon reagerar negativt så lär sig valparna att det är farligt. Det samma gäller naturligtvis alla familjemedlemar som valparna lever med. Andra hundar, andra djur och människor!

En valp lär sig ohyggligt snabbt och valpar, liksom barn, gör som de vuxna gör, inte som de säger. I fallet med hundar så har valpar ingen aning om vad du säger, innan du lärt dem det, så valpar går till 100 % av vad du och dess övriga flock gör, och imiterar det, och det gäller i allra högsta grad för skotträdsla o d.

Alla reaktioner som är högst primitiva, som är väldigt starka, alla sådana reaktioner förstår valpar och hundar omedelbart är oerhört viktiga. De suger till sig sådant med det samma.

Sedan har vi ytterligare ett problemet, har man ljudrädda hundar i familjen så undviker man i regel skarpa ljud till varje pris. Då riskerar valparna att växa upp och bli ljudrädda för resten av sina liv p g a avsaknad av höga ljud när de är små och sedan växer upp.

 

 

Inköp av stabil valp

Vill ni ha en valp som växer upp till mentalt stabila hundar även under nyår när smällarna är som värst, så köp era hundar från kennlar som inte har skotträdda hundar.

Valparna i sig kan man testa, men man måste komma ihåg att de flesta uppfödare, framför allt av dvärghundsraser "skyddar" sina valpar från höga ljud för de tror att de på det viset gör det bästa för valparna, vilket naturligtvis är tvärs om. Därför när man testar valpar måste man ställa rimliga krav. De får reagera, men de ska släppa det fort.

En klassiker från förr i tiden var när man (som uppfödare eller valpspekulant) släppte ner en nyckelknippa bland valparna. De som inte gick fram till nyckelknippan till sist (inom rimlig tid), de köpte man inte.

Idag skulle jag förespråka att be uppfödaren utsätta valparna för höga ljud och samtidigt iakta valparna, och välja någon av de som är stabila. D v s en av de som släpper obehag fortast eller visar mycket låg reaktion. De som inte har någon reaktion alls bör man göra ett eget snabbt test för att se att den valpen inte är döv, som en säkerhetsåtgärd.

Vissa raser hörseltestas innan leverans, så där behövs ingen extra hörseltest. Däremot bör man se till att valparna inte är skotträdda.

Man kan också testa valpar med snälla ljud, t ex visselsignaler. Man kan också testa med klickerljud, är valparna inte tränade med det ljudet så visar det ofta hur snabbt valpen släpper obehag. Hur valpen reagerar säger en hel del om dess temperament och tidiga miljöträning.

 

 

Skotträdsla och avel

Ingen hund som går i avel hos oss har medfödd skotträdsla. En rädsla som kan vara enormt traumatisk för en hund och dess ägare är ingen egenskap som en seriös uppfödare bör låta ingå i ett arv för framtida generationer.

Förvärvad skotträdsla ska man vara aktsam med också, ifall hunden i fråga kommer hjälpa till att prägla valparna, speciellt under en tid när det förekommer smällare eller liknande.

Hundar med förvärvad skotträdsla bör tränas att inte vara rädd för smällare längre, innan man parar tiken. Jag har aldrig parat en tik som visat skotträdsla i närheten av parningstillfället.

Medfödd skotträdsla är ofta i samband med nervöst temperament, så enbart av den anledningen bör man inte använda skotträdda hundar i avel.

Öven hundar med ofta återkommande öronproblem anser jag inte ska gå i avel! De kan vara konstruerade så att de har lättare att drabbas och den konstruktionen i hundens anatomi eller immunförsvar är väl inte så lämpligt att låta hunden nedärva till nya individer som ska leva med livslånga problem.

 

 

 

Kolla hörsel

Misstänker du att hunden är döv?

Kolla så hunden inte har sjukdom i örat (t ex öronskabb, öroninflammation, allergi o s v). Det kan försämra hörsel eller t o m med tiden göra hundar döva. Ha därför alltid regelbunden koll på örat. Jag t ex gör luktkontroll vid varje kloklippning av hundarna.

Om örat är friskt:

Ställ dig bakom en dörr, vägg eller liknande, vänd ryggen till hunden.

Säg det ord som den reagerar mest på i alla lägen, mat, ska vi gå ut eller vad det kan vara. Man kan också prassla med en godispåse, om hunden brukar reagera på det. Ruska på en godisburk kanske. Skaka på hundens koppel.

Prova ganska tyst först, höj styrkan efter hand. Hunden ska lätt höra er redan när ni viskar om den hör normalt.

 

Vindspel.
Photo: AH

 

 

Ljudspel, egen erfarenhet

Våra ljudspel plingar i massor av olika tornarter i vinden en blåsig dag.

Jag vet att när vi har hundar som är nya i huset så brukar vissa av dem reagera på dessa pingljud, men efter ett par dagar så brukar även de mest ljudkänsliga hundar ha slutat att reagera på detta.

Jag hade en hund som jag skaffade som vuxen som reagerade på detta, då började jag "samla på" ljudspel med olika ljud så att om jag i framtiden fick en hund som var rädd för detta så skulle den mycket fort vänja sig vid denna typ av ljud. Det har fungerat.

 

Vindspel.
Photo: AH

 

 

Ljud och ljus

Att träna ljus, reflexer, blixtblänk är också något man kan kombinera med ljud. Se t ex ugglan nedanför, den har pinglor vid fötterna som låter när det blåser, men också blänk. Snurrorna som blänker och snurrar låter knappt något, ett svagt susande bara, som i träden, när det blåser friskt, men ljuset som reflekteras är också bra träning att vänja hundvalpar vid.

 

Ljudspel. Ljudspel. Ljusspel. Pingla i botten och reflex. Ljudspel.
Photo: AH

 

 

Egen ljudträning

Att vänja sig vid olika ljud är speciellt viktigt för små valpar.

Valpar tränar jag att tycka olika ljud inte är konstiga på något vis.

Vuxna hundar testar jag för att se vad de har i bagaget.

Först testar jag ljudet på längre avstånd, alltid när hunden är upptagen med lek eller annat som den betraktar som trevligt. Men aldrig vid matning. Sedan testar jag närmare och närmare, beroende på reaktion. Får jag en negativ reaktion tränar jag på det hållet tills hunden inser att det inte är farligt innan jag går närmare.

Jag har en egen ljudsamling för detta. Den består av diverse instrument, t ex munspel. Men också olika klicker, vallhundsvisslor, kedjor, hundvisselpipor, domarvisselpipor o s v (se bilderna på denna sida).

Jag ger valpar mat i plåtskålar, när de lärt sig att kasta sig över maten som hungriga valpar så kan jag smälla ner skålen från ca 1 cm höjd. Denna höjd ökar något när alla valparna inte bryr sig längre. Jag ökar till alla valparna är skottfasta. Oftast tar det 3-5 gånger så är det klart sedan.

Att kasta ner en kedja i en matskål av plåt med några godbitar samtidigt är ett bra trick jag brukar praktisera.

Jag låter dem lyssna på och lära sig vara trygg med alla möjliga ljud. Visslingar. Klicker. Hundvisselpipa, skramel med en kedja o s v. Alla bilderna på denna sida är exempel på några av våra ljudträningsinstrument.

Personligen har jag lärt ÅTSKILLIGT med hundar genom åren att inte vara rädd för ljud. Vissa av dessa hundar för att de lärt sig att ljud är otrevligt innan de kom till mig, och vissa för att de inte fått höra så mycket olika slags ljud i olika styrkor under normala omständigheter när de var väldigt små, alltså det är alltid valpar/hundar som inte varit uppväxta hos oss.

 

Ljudspel. Ljudspel. Ljudspel.
Photo: AH

 

 

Förändring i vårt liv

Har man som jag gått ifrån att vara barnfamilj till att ha utvuxet barn, så blir huset i regel mer tyst. Ungars ständiga ljud och oljud försvinner, på gott och ont. För mig har det varit klara nackdelar. Dels så hade jag ett barn som inte var Sveriges mest skrålande, musik på normal ljudnivå, inte så mycket plötsliga ljud, inte så mycket skarpa ljud o s v. Tystnaden efter henne är trots det markant.

Vi uppfödare som lever i ett mer "pensionärsaktigt" hem vad gäller ljudnivåer måste ersätta detta med andra ljud, så våra valpar inte växer upp och blir mer ljudkänsliga. Detta gäller speciellt för hundar och raser som ibland kan vara mer ljudkänsliga som t ex Collie, Shetland Sheepdog o s v.

Jag har byggt upp en egen ljudsamling. Munspel som jag gillar att spela. Skallror. Klickers med olika ljudnivåer. Visselpipor i en uppsjö. Jag försöker få till så mycket variation som möjligt av olika typer av ljud för våra valpar.

Det gäller att se till att använda dem dagligen när man har små valpar, så de växer upp med dessa ljud, så får man i regel mer stabila valpar som är trygga trots olika, plötsliga ljud.

Det är mycket bra om man har ljud som återkommer oregelbundet "av sig själv", utan mänsklig medverkan. Sådana ljudinslag bidrar också till att göra valpar orädda för plötsliga ljud. Jag själv har t ex ett gäng klockspel/vindspel med olika ljud i vart och ett av dem.

Jag okynnesringen på ringklockan i tid och otid också. Ibland ute ifrån vägen, och ibland från ringenheten som sitter i köket. Jag byter ofta ljud på ringklockan också.

Ringklockan får jag också nästan alltid använda när jag tar över vuxna och halvvuxna hundar också, för att träna den nya hunden att sluta bestämma vem som är välkommen hos oss eller inte.

Ett ljud jag också använder är när jag "tappar" en plåtskål på klinkerplattorna framför vedspisen, det blir en öronbedövande smäll. Det är liksom slutgiltiga testet för mina hundar. Mina öron brukar slå lock. Klarar en hund det, så vill jag tro att den klarar i stort sett vad som helst. Alla mina hundar klarar det testet.

 

Visselpipa. Klicker. Visselpipa. Skramel. Visselpipa.

 

 

Egna erfarenheter

När mina hundar hör vargar som ylar så reagerar de med jaktinstinkt.

Hör mina hundar andra hundar som ylar startar de yla, de med.

Det verkar alltså som om mina hundar kan skilja ylande vargar från ylande hundar.

 

 

221124 "Expert"uttalanden

Nu är det en månad till julafton. Förra året (2021) fick jag höra "experter" uttala sig om att människor skulle stänga bort sina hundar under värsta firandet på jul och nyår! Om dessa uttalanden upprepas i år hoppas jag att INGEN LYSSNAR!

Hundar älskar att vara med sin älskade familj.

Att bestraffa sin hund å det grymmaste utan att hunden ens gjort något fel är ohyggligt. Uteslutning ur samhället/familjen är det grymmaste kan man utsätta ett flockdjur för.

 

 

Mer om döv hund.

Mer om hundens sinnen.

Mer om hundens öron.

Mer om skotträdsla o d.

Mer om hundens öron.

Mer om öronskabb.

Mer om allergier.

 

 

Uppdaterad 2022-11-26

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström