En ledande hund bland hundar

 

En ledarhund, alltså en hund som är ledare i en flock hundar, är en viktig ingrediens i en flock. Om man som människa stöttar fel hund i flocken, stöttar man felaktigt beteende. Hela flocken/gruppen hundar kan bli rena kaoset. Hur känner man då igen en riktig ledarhund?

 

Vi människor har ofta fel uppfattning om hur hundar i ledande possitioner ska vara/är.

 

Försiktig, vänlig, tålmodig, och vill ha kontroll. Han är tålmodig och vänlig, men är mycket rädd om sin personliga sfär. Han vill inte bli trampad på, han har mycket värdighet, han kräver respekt, som en ledare, alltså en ledare som en vildhundflock skulle ha, som är rädd om gruppen, inte en ledare som vi människor pratar om i oförstånd om våra tamhundar, en gaphals som leder gruppen in i lejonets mun och därför skulle döda hela flocken i förlängningen.

Vi människor tenderar att tro att ledarhunden är den som syns och hörs mest. Det är så fel det kan bli.

 

En gaphals är en underhuggare. Den kan vara ledare i fråga om att larma när något händer, ett mycket viktig uppgift. Men att styra över händelserna därefter är gaphalsen inte lämplig för.

 

Enligt en svensk studie så kom man fram till att den försiktigaste hunden i en kull Vargar blev ledaren i den gruppen när de växte upp. Något som förvånade experterna. De var övertygad att den gapigaste och oräddaste skulle bli ledaren. Det är där vi människor oftast har helt fel. Vi förstår inte hundar. En naturlig ledare är inte vårdslös. Den har omtanke om gruppen och försiktighet för gruppens bevarande i bakhuvudet hela tiden. Den är vänlig, snäll, trygg. Den slåss endast om dess possition blir hotad, allt annat tar de hand om tyst och lugnt.

 

En hund som ger sig in i allt med huvudet före är en hund som skrämmer. Andra hundar som ser detta blir upphetsade och vissa blir rädda. De flesta i en grupp vågar inte ens följa denna hund. Den kan alltså aldrig bli en ledare när den inte får med sig sin flock.

 

En hund som är gapig är en källa till stress. Andra hundar kan stressas upp till att också börja skälla, men en sann ledare låter sig inte dras med av detta! Den tar lugnt och metodiskt kontrollen över situationen. Sedan tar resten av gruppen och ställer sig bakom en så trygg ledare.

 

En hund som vill utmana och bråka hela tiden sprider oharmoni. De flesta hundar i en grupp håller sig undan bråkmakaren som sätter flocken i gungning. Hundar dras till trygghet och harmoni.

 

Dessa upprorsmakare tenderar de flesta människor att tro är ledarämnen, bland både människor och andra däggdjur. Vi kan inte ha mer fel.

 

I en krissituation brukar dock människor oftast luta sig mot rätt ledare. Hos hundar är det vilda, insinkterna, närmare än hos oss människor. Vi människor har en förmåga att låta oss luras av ord, istället för att titta på handlingar. Vi litar inte på våra instinkter, som finns där i botten. Många människor är inte ens medveten om att de har så fantastiska instinkter som är så pålitliga, om vi bara vågar släppa fram naturen i oss.

 

Har du sunda instinkter ska du lita på dem, i förhållande med hundar bör man också lära sig SKILLNADERNA mellan hund och människa så vi inte gör hunden illa genom att behandla dem som om den vore en människa. Med dessa enkla grepp blir man mycket snabbt en ledare för sin hund/sina hundar och högt älskad och avgudad av den samma, du blir även lätt ledare över en ledarhund med den rätta utstrålningen som kommer av säkerhet, trygghet och harmoni som följer moder naturs instinkter.

 

Updated 2018-10-10