Cream/Creme

 

En del kallar dessa genetiskt olika färgerna för engelsk cream och amerikansk cream. Vissa kallar dem cream eller creme. Vissa kallar allt för cream eller creme. Kräm, fawn, isabell, buff, cinnamon, kanel, citron, lemon, sand, lila, vit, gul, golden, gyllene är också några av benämningarna av färgen.

Vad man kan börja med att fastslå, det finns som man vet idag minst tre olika genetiska ursprung (dominant röd, recessiv röd och blå) till färgen. Färgerna bygger dessutom på minst två olika avblekningsgener (C och D), där det återstår en hel del till att lära om arvsgången, t o m forskarna medger att här "ligger en hund begraven".

En del är gyllene. En del är som smultron. Blond kan man också beskriva färgen. En del har svarta toppar på hårstråna. En del är helt rena i färgen utan något inslag av svart alls. En del blir med tiden röda.

Engelsmännen håller hårt på att deras cream är den enda äkta, alla andra ska kallas röd, då de genetiskt är avblekta röda av olika rött ursprung och avblekningsgrader (vilket även den så kallade amerikanska creamen är också, fast blekta med annan gen än vad den engelska är).

Det är på ingen sätt omöjligt att se skillnaden, den är möjlig för en totalt novis att bedöma, om man bara vet vilka tecken man ska leta efter.

 

Chinchilla avblekning (dilution) ligger i C serien och den är vad som ligger bakom cream (den som ibland kallas engelsk cream).

C påverkar huvudfärgen röd och påverkar tan markeringar. Det påverkar däremot inte svart och lever färg. Detta kan ge sig uttryck i att cream kan ha svarta eller leverfärgade toppar i pälsen. C bleker den röda färgen till en ljus färg, men de eventuella svarta eller leverfärgade topparna är opåverkade.

Men cream kommer också väldigt svart nospigment, ögonränder och läppränder som är otroligt svarta i kontrast med den ljusa färgen, om den inte bär på genen för dåligt pigment som är en annan historia. I så fall får den oftast en ojämn pigmentation med delvis svart nospigment m m.

Denna gen (C) ligger också bakom när hundar blir black/cream istället för black/tan, eller blue/tan blir blue/cream istället, lever/tan blir lever/cream o s v. Den röda tan färgen påverkars av avblekningen som C ger cream i tan-markeringarna men bibehåller full styrka i kroppsfärgen / huvudfärgen.

 

Dilution genen (D) ligger bakom creme (eller som det också kallas amerikansk cream). D ligger också bakom blue/tan och isabell/tan. D påverkar huvudfärgen röd, svart och lever, men påverkar inte tan markeingar. P g a detta kan inte creme ha svarta toppar på pälsen, varken som valp eller senare.

Den röda huvudfärgen är blekt till creme färg och all eventuell färg i hårtopparna är avblekta till blått, inte svarta. Detta är också anledningen till blue/tan har avblekt blå färg men inte avblekt i tan färgen, då det röda inte påverkas av D avblekning, trots att det svarta är avblekt till blå färg.

Cream är genetiskt dominant röd-agouti AyAy eller AyAt eller recessiv röd AtAt ee som sedan har två alleler för Chinchilla avblekning (cchcch).

Är hunden dominant röd i bottenfärgen (huvudfärgen) föds cream valparna väldigt mörka, till att börja med kan de se totalt svarta ut, speciellt när de är nyfödda och fortfarande blöta kan de se fullständigt svarta ut.

Under de kommande 6 - 8 veckorna ser man en ljus cream färg som framträder i underullen från botten och som sakta breder ut sig och tränger undan det svarta. Ju äldre valpen och sedan hunden blir, ju ljusare blir de. Somliga tappar allt det svarta i topparna, somliga behåller det svarta i topparna hela livet. De kallas ibland skuggad cream.

Föds det däremot en cream som är kommen från recessiv röd, föds valparna väldigt ljusa i färgen med en gyllene ton. De kan inte ha svarta toppar eftersom de har allelen ee vilket förhindrar svart pigment att tränga fram och visa sig. Ju äldre valpen blir, ju ljusare blir den. Denna cream kallas ibland klarfärgad cream eller ren cream.

Båda varianterna av cream kommen från dominant röd-agouti med Chinchilla avblekning AyAy cchcch eller AyAt cchcch och från recessiv röd med Chinchilla avblekning AtAt ee cchcch. Båda sorterna som är Chinchilla blekta ska ha svart nos och svarta klor.

 

Så har vi creme (som ibland kallas amerikansk cream) som det "fightas" om mellan England - USA och denna färg. Den creme kommer från dominant röd (ayay - eller - ayat) eller recessiv red (atat ee) + två alleler för diution (dd) i båda fallen.

Både vad gäller dominant röd eller recessiv röd så föds dessa valpar väldigt ljusa i färgen. De kan t o m se helt vita ut vid födseln. De närmaste 6 - 8 veckorna blir deras ljusa pälsfärg mörkare, de blir sakta men säker mer och mer röd. Denna process fortgår, vid 1 års ålder är det uppenbart att hunden har en ton av rött i sig. Har hunden färgade toppar kommer de vara blå, inte svarta. Likaså är nos och klor blå istället fär svarta. De är alltså avblekta röda.

 

En tredje variant som det inte pratas lika mycket, då den inte är inblandad i denna tävling mellan äkta creme eller inte, England kontra USA, den är trots det högaktuell på vissa raser och kommer från avblekt blå, det blir lila, denna dubbla avblekning kallas bl a isabell (främst i USA), fawn och även silver på vissa raser.

 

Pia´s Eleganza Menina

Pia´s Feliz

Född i det närmaste vit för att sedan bli lätt gyllene.

Född isabell och blir mörkare med åren.

 

Uppdaterad 2018-07-13