Arbetande hundar

 

Brukshundar är alltså en hund som arbetar.

 

Brukshundar behöver man se till att de är i alla bästa kondition.

Avmaskning är ett sätt att hålla hunden i bästa kondition för arbete.

Behandla noskvalster där det behövs för hundar som behöver sitt luktsinne i arbetet. Prata med din veterinär om detta. I vissa områden är det mer noskvalster eller noggrannare veterinärer och hundägare. Hör efter hur det är där ni bor.

 

Se över utrustning så den är i full funktion och i allra bästa kondition. Inga skavande kanter för hundar, hållbar utrustning o s v.

 

 

Utfodring

Ju hårdare fysiskt arbete, ju mer kaloriåtgång.

Är hunden stilla i perioder och arbetar väldigt hårt i perioder kräver det extra noggrann utfodring.

Är vädret kallt och hunden arbetar ute, krävs ännu mer kalorier.

Man kan inte bara höja kaloriintaget för hunden över en natt, det ger magen en chock. Hundar kan få alla möjliga problem av det, ett vanligt problem är då att maten går rakt igenom hunden utan att hunden inte kan ta upp allt i ett svep. I värsta fall får hunden mag- tarm- vridning och dör akut.

Maten ska alltså öka gradvis.

Kaloriintaget ökas med mellan 1 ½ gång till 2 gånger kaloriintaget vid arbete, hur mycket beror på hur hårt jobb.

Ökar man den vanliga maten så är det knappt troligt att man får i hunden dubbla portioner. Man bör alltså gå upp på ett mer energirikt foder. För att slippa foderbyten är det inte alls tokigt att de den maten till vardags också. Man kan ha två foder hunden fungerar på, ett vardagsfoder som man ger mycket av till vardags, ett arbetsfoder som man ger mer av när hunden arbetar. Så höjer och sänker man nivåerna efter behov.

En måltid per dag är inte det rätta till en arbetande hund. Denna hund behöver få sitt kaloriintag flera gånger. Minst två måltider om dagen.

Maten ska inte ges direkt före eller efter arbete. Det grejar inte hundens mage så lätt. Vissa säger ½ timme före och ½ timme efter. Vissa säger 2 timmar före eller 2 timmar efter. Det är ungefär där variationen brukar vara. Jag personligen skulle vilja säga att det beror på hur fysiskt ansträngande arbetet är. Mer avstånd mellan arbete och mat vid hårdare jobb.

Jobbar hunden hel dag så bör man ge den ett litet mellanmål som är energirikt mitt i arbetspasset. Har hunden ett fysiskt hårt arbetspass ska man alltid ge den ett lättsmält mellanmål som är kaloririkt.

Vatten är oerhört viktigt. Jag slår, igen, ett slag för vattenflaskor. Att låta hunden glufsa i sig vatten kan rent vara farligt. Har man vattenflaska går den utmärkt att ha i en ficka och bjuda hunden så fort tillfälle ges. Det är det allra bästa man kan göra för sin hund. Ger man ändå i en skål, ge den lite i flera omgångar om hunden vill hugga i sig vattnet. En stor vattenmängd på kort tid kan få mage och tarm att slå volter. Inte alls bra, kan bli farligt. Är sedan vattnet kallt är det ännu värre, ljummet vatten är det bästa, speciellt om hunden arbetar ute och det är kallt väder. Det går år mycket energi för kroppen att värma upp vatten i magen.

Läs mera om vattenflaskan.

 

När man har en arbetande hund är det under vissa arbeten mer vanligt att hunden avviker än för en normal sällskapshund. Detta gör att vi kanske ska märka dessa lite extra? dag i chip-märkningens tidevarv måste upphittaren gå via chip-läsare och ägarregister för att kunna återbörda hunden, ibland kräver det polisens assistans. Då kan det vara bra med en vanlig, gameldags lösning. T ex en medaljong med telefonnr. Ett jakthalsband som kan skriver hundens ägares telefonnr på? Eller en gammal hederlig adresstub?

Adresstuber att hänga på halsbandet borde verkligen plockas fram och dammas av igen till alla hundar. I chip märkningens dagar så kan inte gemene man bara kontakta ägaren för att få hunden återförd dit där den hör hemma.

Har man sedan många hundar så är det också en kostnadsfråga. Det finns adresstuber som kostar över 100:-/styck. Det finns också de som håller sig under 10:- per styck. Dessa billiga finns bl a på biltema. I dessa är det ovanligt "stora" lappar som därmed är enklare att både skriva på och att läsa. De är dessutom vattentäta, i alla fall de jag köpte.

 

 

Uppdaterad 2018-07-13