6 - 7 veckor

 

Vid 6 veckor utökar jag matningen till fyra gånger om dagen.

När jag använde avmaskningsmedlet banminth till mina hundar skedde tredje avmaskningen två dagar innan valparna blev 7 veckor.

Avmaskning med Axilur blir det från och med 6 veckors ålder, en kur om 7 dagar, så hela denna vecka är det Axilur som gäller.

Nu tar jag ut valparna och deras hage på livligaste området. De vänjer sig vid massor av ljud och stimulans. Nu är ofta mina valpar vilda av glädje när det händer något.

 

Exempel på hage. Det ligger leksaker i hundsängarna. En någon högre säng och
ytterligare en säng som är ändå lite högre. Spegel. Vattenoutomat som kluckar.
Ovanför hagen är trimbord där jag bl a fönar hundar, så blir valparna vana vid det
ljudet också.
Mycket ska de vänja sig vid och ju tidigare man börjar, ju oräddare blir valparna.

 

I början av denna period vänjer jag också valparna att gå med halsband, om jag inte gjort det förr. Se dagligen till att valpens halsband inte sitter för hårt, valpar växer fort! Utöka efter hand.

Jag fortsätter bordsträningen. Nu utvecklas tandtittningen till att titta på tänderna en lite längre stund. Titta gärna lite djupt ner i öron också (mer närgående inspektion, som en besiktning för att vänja dem), fortsätt att ta på hunden lite överallt. Kolla halsbandet så det inte sitter för hårt!

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på att hunden är lagom tjock, de ska inte vara för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma, det ska vara som man lyfter en liten klump, inte en fjäder. Kroppen ska ha massa och substans. Kolla också avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu, håll ett öga på fontanellens utveckling. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Håll koll på tänder och bett. Testiklar bör vandra ner nu. Börjar ni är med halsband så ta varje dag och kontrollera att halsbandet inte sitter för hårt. Valpar växer tidvis oerhört snabbt så halsbandet kan extremt snabbt vara trångt. En gång fick jag tag på halsband som krömp! Då gällde det att vara snabb att göra halsbandet större, flera gånger om dagen! Hunden bör ha slutit eventuella navelbrock, håll koll på brock, om din hund har brock, de kan utvecklas och förändras. Mindre brock kan sluta sig senare, putta in små brock regelbundet, det händer ibland att brock sluter sig med skinn utanför helt i onödan, bara för att man inte puttat in skinnet som hänger ut. Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken  Klor  Ögon  Öron  Smuts  Fontanell  Tänder  Näsan  Brock  Testiklar  Halsband 

 

Det är nu viktigt att ta ut hundarna så fort de vaknar, ätit eller lekt intensivt en stund. Här är alltså nästa steg/fortsättningen på rumsrenhetsträningen. Nu räcker inte papper längre, utan nu ska de ut (om det inte är - 25-30 grader eller liknande beroende på ras etc).

I denna period börjar socialiseringen med promenader, om vädret så tillåter. De går då lösa med oss och vuxna hundar, de lär sig "följa John", detta stärker framtida träning och följsamhet på ett extremt fördelaktigt sätt.

Mina valpar får följa med på promenaderna om det inte hällregnar och inte är allt för kallt eller blåsigt.

Ta gärna valparna i knäet en lite stund varje dag så de lär sig slappna av med dig, och borsta gärna valparna med en mjuk baby borste också så de vänjer sig vid borstning. Klipp klorna vid behov.

Mina valpar får också vara med och åka bil, ofta några minuter varje dag från det att de följer på promenaderna.

Vi inleder här lek med valpar också, lägger grunden för en bra framtid. T ex bara dra en trasa efter golvet och låt valparna jaga den. Se mer om lite olika förslag till bra valplekar här.

 

 

Om man använder kisstidning eller kisslåda så är det viktigt att man använder den på rätt sätt för att inte fördärva hunden.

Återvining av tidningar tycker jag är vettigare miljömässigt än en massa plast och vadd som först ska tillverkas enkom för syftet och som ska slängas efteråt.

Dessutom att ha en plastbalja under kan man väl ha. Det finns massor av plastbaljor, eller plåtbaljor, som man kan använda, och det behövs absolut inget specialtillverkat för det.

Plastbaljor med låg kant finns det hur mycket som helst på marknaden, lättast är att leta bland bildelar. Där finns stora plastbaljor som man ska ha i bilar, som man kan ha för tidningar till hundar, om man har ett golv som inte tål lite fukt, vilket verkar vara ett dåligt underlag för en valphage.

Skulle hunden tugga så är plasten och vadden i underläggen farlig, tidningen är inte alls lika farlig. Speciellt inte om man tar bort bindningsmärlorna, om sådana finns på tidningarna.

Sedan har vi användande av tidningar eller liknande över huvud taget. Som första rumsrenhetsträning under några veckor, från ca 3-5-6 veckors ålder (beroende på omständigheter) tills hunden ska gå ut, d v s 2-4 veckor (beroende på omständigheter) är det en bra övergång.

Använder man detta för länge så lär man in att valpen SKA göra inne, och inte som en väg ut och att hålla torrt och rent kring hunden under tiden.

 

Uppdaterad 2020-03-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström