4 - 5 veckor

 

Vid 4 veckor utökar jag matningen till två gånger om dagen och blöter torrfodret endast så pass att det blir lite fuktigt på utsidan med ljummet vatten.

När jag använde avmaskningsmedlet banminth till mina hundar skedde andra avmaskningen två dagar innan valparna blev 5 veckor.

Här börjar jag bordsträningen. Detta består i att jag sätter upp en halkmatta på bordet och ställer upp valpen som en "utställningshund" på bordet, fortsätter så inspektionen där istället för i handen / famnen. Jag fortsätter att titta på tänder. Nu kan jag lyfta lite på läppen också vid tandtittningen. Klipp klorna vid behov.

Hanhunds valparnas första vänstra testikel börjar i slutet av denna period vandra ner mot pungen så de är synliga, går att kännas för människan, sedan kommer höger testikel fort ner också. Vid 6 veckors ålder ska båda testiklarna ligga på plats i pungen vid en normal utveckling. Hundar kan naturligtvis få ner sina testiklar senare, och valpar som fått ner sina testiklar enligt normal utveckling kan mycket sällan dra upp dem igen, oftast finns det då någon orsak till detta. Hanhunds valpar med försenad utveckling av testiklarna har oftast betydligt mer krångel med sina testiklar.

Själva pungen kan vara någon cm högre upp på valpar än placeringen är på en vuxen hund, men det är helt normalt, vissa raser har denna högre belägna placering på valpar mer än andra raser.

Läs mer om testiklar här.

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på att hunden är lagom tjock, de ska inte vara för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma, det ska vara som man lyfter en liten klump, inte en fjäder. Kroppen ska ha massa och substans. Fortsätt att kontrollera avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu, håll ett öga på fontanellens utveckling. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Tänder börjar nu bryta fram, håll koll på tänder och bett. Testiklar bör vandra ner nu. Hunden bör ha slutit eventuella navelbrock, håll koll på brock, om din hund har brock, de kan utvecklas och förändras. Mindre brock kan sluta sig senare, putta in små brock regelbundet, det händer ibland att brock sluter sig med skinn utanför helt i onödan, bara för att man inte puttat in skinnet som hänger ut. Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken  Klor  Ögon  Öron  Smuts  Fontanell  Tänder  Näsan  Brock  Testiklar 

 

 

Man ska nu låta valpar vara mer och mer vida kring sin "lya".

 

Uppdaterad 2020-03-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström