3 - 4 veckor

 

Under denna period börjar valparna få mer fart på benen.

Valparna börjar också närma sig den ålder när de diar som mest på sin mamma, nu går det ut massor av mjölk som mamman ska producera, nu ökar risken lavinartat för mjölkkramp. Denna period kan vara till och med vecka 5, sedan trappar det av allt eftersom igen. Mjölkkramp kan komma tidigare och senare också, framför allt på tikar med dåligt hull, som får en dålig mat för dräktiga och digivande hundar, eller på annat sätt i dålig kondition.

Mjölkkrampen yttrar sig som att tiken ofta vill inte äta, kanske får svårt att dricka, blir stel, får svårt att gå, kanske inte kan lyfta på benen ordentligt utan drar klorna eller hela tassen i golvet ifall den försöker gå, den kan bli vinglig p g a att den är så stel. När krampen pågår låser sig alla funktioner sedan går hunden i koma. Förloppet är oerhört snabbt.

Mjölkkrampen kommer ofta otroligt fort, man måste uppsöka veterinär akut! Det kan vara frågan om minuter. Har man bruskalk eller flytande kalk kan man försöka få i hunden det under transport till veterinär, på det viset kan man ha tur att hålla tiken vid liv en stund tills man kommer till veterinären. Läs mera om mjölkkramp.

Samma dag valparna blir 3 veckor börjar jag med fast föda en gång om dagen.

Många tikar hjälper sina barn att lära sig äta genom att säga ifrån eller undvika sina barn när de vill dia och/eller äter kind till kind med sina barn så de ska se hur man ska göra i matskålen. Vissa duktiga tikar blir därför tjocka under en period när deras valpar börjar avvänjas, det får man åtgärda senare, om tiken själv inte åtgärdar problemet.

Vi måste nu vara försiktiga med att ha skurhinkar framme, det har hänt att valpar har drunknat i skurhinkar! Ha skurhinkar, om de behövs ofta, men ställda på en hög pall eller instängd bakom en dörr så valparna inte kommer åt skurhinken.

Redan vid 3 veckors ålder bärjar rumsrenhetsträningen. Anledningen är helt enkelt för att det är då hunden börjar äta annan mat.

Vissa mammor fortsätter att städa efter sina barn även efter de börjar äta fast föda. Vissa mammor vägrar städa efter sina barn så fort deras barns avföring luktar annorlunda.

Senast under denna period ska man därför göra iordning för kisstidningar/rastplats i hagen. Den ska hållas mycket ren. Den ska heller inte vara för evigt, utan som ett komplement till att valpen är på väg bort från "boet" med avföringen. Tidningarna är helt enkelt till för att suga upp vätskor så inte valparna klafsar runt i dem och luktar piss och skit och vänjer sig vid att så snuskigt ska de ha det.

Väljer man att inte ha papper så får man stå med skurmopp och torra trasor och torka vartefter hundvalparna gör ifrån sig.

Jag ger under denna vecka Axilur till valparna och mamman, sammanlagt i 7 dagar.

Fontanellet bör ha blivit sluten här, håll ett öga på fontanellens utveckling. På vissa dvärghunds raser kan fontanellen stängas senare.

Jag fortsätter dagliga inspektioner och börjar med att dagligen känna i munnen på valparna också genom att bara sticka in ett finger. På det viset vänjer de sig vid den hanteringen som är toppen att ha intränad "med modersmjölken" för att på det viset slippa att hunden blir stressad vid tandvisning i framtiden, det är en bra träning så väl till vardagsskötsel, som veterinärbesök och framtida eventuell utställning. Klipp klorna vid behov.

Absolut tidigast när valparna är tre veckor kan det komma ifråga att främmande människor får se valparna. Om besökare ska få gå in till valparna, om tiken tycker det är ok, så ska besökare ha skoskydd eller "besöksskor". Om de ska ta i dem så ska besökaren ha på sig engångshandskar.

Är tiken inte glad i besökare till sina valpar bör hon rastas medan valparna får besök. Hon ska vara LYCKLIG över att få visa sina valpar, då får valparna rätt signaler, då SKA hon vara med vid besöket. Annars inte.

Försiktighet med händer och fötter kommer av giardia och liknande smittor.

Att valparna ska få träffa främmade beror på deras mentala possitiva utveckling, fast det räcker med att valparna börja träffa främmande vid 5 veckors ålder, påstås det.

Att mamman inte får påverka valparna negativt beror på samma sak, att mamman inte ska ge valparna ett intryck att främmande är farliga eller obehagliga.

Jag undrar hur de barn som nu är små påverkas av att inte alls möta främmande människor p g a corona epedimin medan de är riktigt små. Utan tvekan kommer dessa barn att påverkas mentalt. Jag undrar hur det kommer visa sig i framtiden.

Om hundar får leva utan att träffa annat än ett fåtal människor under hela deras "spädbarns period" (0-12 veckor) så blir de rädda (eller skygga, eller reserverade eller vad man nu vill kalla det) för främmande människor.

Dessa valpar kan i regel lära sig att lita på några få människor, om uppfödaren har hanterat valpen mycket och varit snäll mot den. Men utanför det blir det ett livslångt arbete för att dessa valpar ska slippa lida så mycket.

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på att hunden är lagom tjock, de ska se ut som små päron kring magen nu, inte för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma. När man nu börjat med vanlig mat så kommer magens form att förändras, hullet blir med tiden format lite mera jämntjockt, själva päronformen försvinner mer eller mindre. Fortsätt att kontrollera avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu, håll ett öga på fontanellens utveckling. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Tänder börjar nu bryta fram, håll koll på tänder och bett. Hunden bör sluta hålet i bukhinnan på magen för navelsträngen i denna ålder, håll koll på det, om det inte sluts som det ska kan valpen riskera att få brock, brock kan utvecklas och förändras. Mindre brock kan sluta sig senare, putta in små brock regelbundet, det händer ibland att brock sluter sig med skinn utanför helt i onödan, bara för att man inte puttat in skinnet som hänger ut. Brock kan också uppstå i pung och ljumske, men vanligast kommer det i senare ålder då. Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken  Klor  Ögon  Öron  Smuts  Fontanell  Tänder  Näsan  Brock 

 

För att läsa mer om träning speciellt för blivande utställnings stjärnor, läs här.

 

 

Updaterad 2020-09-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström