12 - 16 veckor

 

Vid 12 - 16 veckors ålder går jag ner till matning tre gånger om dagen.

Vid 12 veckor har valparna fullt skydd av vaccinet om man vaccinerat dem vid 10 veckors ålder, nu låter jag valparna få börja träffa främmande snälla hundar.

Ska man åka till Finland för utställning i framtiden med valpen är det bra att ge den en andra vaccin mot valpsjuka en månad efter den första, under förutsättning att första är given efter 12 veckors ålder.

Tidigast vid 4 månaders ålder är det så dags med rabiesvaccin, om man tänker resa utomlands senare med hunden, utanför Sverige och Norge. Denna vaccin bör dock inte ges närmare än 14 dagar från andra vacciner.

Läs mer om vaccin här.

Alltså ska vi träna våra valpar tidigt med att vara ute bland allmänheten utan att riskera dö av diverse smittor och samtidigt följa Finska kennelklubbens regler, så ska valpen vaccineras mot valpsjuka vid 10 veckors ålder, 14 veckors ålder och igen vid 18 veckors ålder, då är det ok senare att gå in på utställning i Finland under förutsättning att man sedan ger en valpsjuke spruta vid 1 års ålder och sedan minst vart tredje är.

Under denna period börjar jag med bordsträningen lite mer sällan, kanske varannan dag. Klipp klorna vid behov.

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på att hunden är lagom tjock, de ska inte vara för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma, det ska vara som man lyfter en liten klump, inte en fjäder. Kroppen ska ha massa och substans. När man nu känner på kroppen ska det vara någon mm hull över revben och ryggrad, benen i ryggrad och revben för absolut inte kännas vassa nu. Ge också akt på avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu, håll ett öga på fontanellens utveckling, om den fortfarande inte slutit sig. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Hunden ska med god marginal ha slutit eventuella navelbrock, håll koll på brock, om din hund har brock, de kan utvecklas och förändras. Om förändringar sker till det sämre, prata med din veterinär! Håll koll på tänder och bett. Testiklar bör vandra ner nu med god marginal. Fortsätt gärna att kolla dem vid varje inspektion, dels för att valpen ska vara van, en del hanhundar avskyr när man känner på testiklarna, dels för att testikar faktiskt kan ändra status och åka upp. Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken Klor Ögon Öron Smuts Fontanell Tänder Näsan Brock  Testiklar

 

Promenaderna fortsätter som vanligt.

 

Vaccin och utlämning av valpar.

 

 

Uppdaterad 2020-03-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström