10 - 12 veckor

 

När valparna blivit 10 veckor tar jag dem till veterinären för vaccin och besiktning, valparna som ska flytta får då, ifall det uppnått ca 1 kg i vikt, flytta till sina nya hem.

När valparna blir 10 veckor avmaskar jag mamman och valparna med Axilur i sju dagar.

Jag börjar under denna period ta med valparna till torget och låta den träffa främmande människor på nya platser.

Jag fortsätter bordsträningen och uppmanar mina valpköpare att göra det samma. Kolla halsbandet så det inte sitter för hårt! Klipp klorna vid behov.

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på att hunden är lagom tjock, de ska inte vara för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma, det ska vara som man lyfter en liten klump, inte en fjäder. Kroppen ska ha massa och substans. När man nu känner på kroppen ska det vara någon mm hull över revben och ryggrad, benen i ryggrad och revben för absolut inte kännas vassa nu. Ge också akt på avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu, håll ett öga på fontanellens utveckling. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Håll koll på tänder och bett. Testiklar bör vandra ner nu. Hunden ska med god marginal ha slutit eventuella navelbrock, håll koll på brock, om din hund har brock, de kan utvecklas och förändras. Om förändringar sker till det sämre, prata med din veterinär! Börjar ni är med halsband så ta varje dag och kontrollera att halsbandet inte sitter för hårt. Valpar växer tidvis oerhört snabbt så halsbandet kan extremt snabbt vara trångt. En gång fick jag tag på halsband som krömp! Då gällde det att vara snabb att göra halsbandet större, flera gånger om dagen! Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken Klor Ögon Öron Smuts Fontanell Tänder Näsan Brock  Testiklar Halsband

 

Vid 12 veckors ålder tar jag oftast av halsbandet fast fortsätter med dagliga promenader om vädret så tillåter.

Promenaderna fortsätter som vanligt.

Efter 10 - 12 veckor stagnerar valpens utveckling. Allt som skett före detta är "ofarligt", allt nytt som sker efter denna ålder ska tränas in, det betraktas med skepsis från valparna. Här finns det naturligtvis vissa skillnader i raser och individer, en del utsprungsraser ser ut att stangnera vid 6 veckors ålder redan.

Somliga väljer att leverera vapar vid 8 veckors ålder. Somliga levererar vid 10 veckor, några få väljer att leverera vid 12 veckors ålder.

Själv kan jag leverera vid 8 veckors ålder om valpen kommer till ett hem med snäll hund / hundar, och jag anser den tillräckligt fysiskt och psykiskt mogen för det, i annat fall brukar jag rekomendera att den stannar till 10 veckor, så den kommer ihåg att prata hundspråk, det är viktigt rent psykologiskt för hunden.

Är valpen under 1 kg så avvaktar jag med leverans till valpen väger 1 kg. Jag vaccinerar heller inte hundar under 1 kg.

Skulle jag mot förmodan inte fått bra hull på hunden och en god aptit, så avvaktar jag leverans, eftersom jag inte anser att den valpen är tillräckligt tränad för att klara av en flytt. Alla valpar ska ha kommit igång bra med äta - skita processen innan jag kan anse den fysiskt mogen att flytta.

Inför flytt ska naturligtvis valpen besiktas av en veterinär också.

En flytt tar hårt på en valp, den stannar oftast av viktökningen under en period, äter ofta lite sämre i början och gör av med massor av mer kalorier i början då det är så mycket nytt som händer. Ska en valp klara det och dessutom vara knappt fodrar innan kan det rent bli valpens död!

Ibland kan valpar som levererats i förtid, rent fysiskt, bli sådana som får återkommande fel och brister i resten av sitt liv. Vi ska inte föda upp valpar som ska försörja veterinärerna resten av livet, ge nya ägaren gråa hår och valpen ett bristfälligt liv. Det är heller inte ovanligt att de dör i förtid av alla sina krämpor de drar på sig p g a underutfodring i unga dagar.

Normalt vaccinerar jag valpen vid 10 veckor mot hepatit / valpsjuka / parvo / kennelhosta = DHPPI. Jag låter valparna vaccineras med vilket som helst märke på vaccinet utom nobivacc då min erfarenhet av det valpsjuke vaccinet kan ge negativ biverkning på valpar som de andra vaccinen aldrig gett mina valpar.

Då jag har många hundar av olika raser så ger det ett bra underlag för att göra en bra verdering, och fördelarna med att hitta en veterinär som inte vaccinerar valpsjuka med nobivacc är väl värt sitt pris.

Har man ambitioner att ställa ut i Finland (regler gäller 2012) i framtiden bör man ge en valpsjukevaccin efter 12 veckor som ska upprepas efter 4 veckor igen.

Läs mer om vaccin här.

 

 

 

Vaccin och utlämning av valpar.

 

Uppdaterad 2020-03-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström